Uwielbiam wszelkie dania z ziemniaków. Smażone jak placki ziemniaczane czy gotowane jak pyzy, kartacze, kopytka i cepeliny - a podane ze skwarkami są genialne. Ciasto na cepeliny robi się z surowych i gotowanych ziemniaków a farsz to surowe mięso i cebulka. Wszystko gotujemy w osolonej wodzie, aż farsz dojdzie.
Warto chwilę poczekać, pogotować i posklejać bo efekt jest znakomity :)
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa wołowo - wieprzowego lub wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 podsmażona cebulka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrabiamy w misce do połączenia się w jednolitą masę. Warto spróbować odrobinę farszu i doprawić do smaku odpowiednią ilością soli.
Składniki na cisto:
- 750 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 750 g startych na drobnych oczkach surowych ziemniaków (wraz ze skrobią, która zostanie z odsączenia)
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i wyrabiamy. Ciasto będzie lekko klejące jednak jeśli klei się za bardzo dodajcie więcej mąki. Ilość mąki zależy od tego jakich użyjecie ziemniaków, czy będą one dobrze odsączone i jakiej wielkości będą jajka.
Dużą łyżkę ciasta wykładamy na podsypaną mąka stolnicę lub deskę. Wyrabiamy z mąką, formujemy okrągły placek i na jego środek nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy cisto jak pieróg i podsypując mąką formujemy owalny kształt.
Tak przygotowane cepeliny gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku około 10 minut. Warto najpierw ugotować jedną sztukę aby sprawdzić czy nie trzeba doprawić farszu a do ciasta dodać więcej mąki.
Cepeliny podaję ze smalczykiem ze skwarkami. Smacznego!
Do tego przepisu przygotowałam również filmik, zapraszam do oglądania :)
prawdziwe cepeliny robi się wyłącznie z ziemniaków, żadnej mąkki
OdpowiedzUsuńTo prawda, tradycyjny przepis to tylko surowe i gotowane ziemniaki. Jednak z cepelinami jest tak jak z innymi tego typu potrawami - co gospodyni to inny przepis:)
UsuńPowodem, dla którego ja dodaję mąkę jest to, że niestety bardzo ciężko jest znaleźć bardzo mączyste ziemniaki. Jeżeli ziemniaki nie będą mączyste masa się nie sklei i wtedy konieczne jest dodanie mąki. Dla tych, którzy mają dobrej jakości ziemniaki polecam spróbować tradycyjnego przepisu :)
Pozdrawiam
Magda :)
Wygladaja smakowicie i napewno zrobie, bo moj maz uwielbia takie ziemniaczane lakocie...dziekuje za przepis i wszystkim zycze smacznego...
OdpowiedzUsuń