poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kołduny

Uwielbiam kołduny z mięsem, są idealne do rosołu czy barszczu czerwonego. Lubię też jeść je same, polane masełkiem z ziołami czy po prostu świeżo ugotowane. Są łatwe w przygotowaniu i nadają się do mrożenia. Wystarczy raz zrobić hurtową ilość, a później tylko sięgać do zamrażalnika kiedy mamy na nie ochotę.


Składniki:
  • ok. 400 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
  • 1 cebula
  • duża garść świeżej pietruszki
  • sól i pieprz
  • naturalna Vegeta
  • olej do smażenia
  • porcja tradycyjnego ciasta pierogowego (przepis znajdziesz tu)
Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia w drobną kosteczkę cebuli i podsmażenia jej delikatnie na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie drobno siekamy pietruszkę. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i niedużą ilością Vegety. Mięso wyrabiamy przez chwilę i łączymy z ostudzoną cebulą oraz pietruszką.

Robimy uszka, które gotujemy w wodzie ok. 6 minut. Warto po 4-5 minutach wyjąć jedno i sprawdzić czy mięso w środku jest już gotowe, ponieważ czas gotowania zależy od ilości farszu i wielkości kołdunów.

Prawdopodobnie zostanie Wam trochę ciasta pierogowego. Wytnijcie z niego kółka jak na pierogi, ugotujcie w osolonej wodzie, polejcie masłem i posypcie cukrem – pycha! To mój przysmak z dzieciństwa :)

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Nie miałam pojęcia, że do środka daje się surowe mięsko, byłam pewna, że ugotowane. :) Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń