Nie chwaląc się za bardzo, muszę przyznać, że ślimaczki wyszły mi bajeczne. Puszyste, mięciutkie i pachnące. Niesamowity smak nutelli i malin - to idealne połączenie. Polecam Wam ten przepis. Czymś takim zachwycicie rodzinę i przyjaciół :)
Składniki na 16 ślimaczków:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- nutella
- dżem lub konfitura malinowa
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko tak aby było letnie. Roztapiamy masło. W szklance robimy rozczyn – mieszamy łyżeczkę cukru z drożdżami, łyżeczką mąki oraz mlekiem. Odstawiamy na 10 minut.
W misce mieszamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy do suchych składników jajko, masło oraz rozczyn. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy.
Przygotowane ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce alby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 – 1 cm tak aby było w kształcie prostokąta. Na cieście rozprowadzamy ok. 5 kopiastych łyżeczek nutelli i ok. 4 łyżeczki konfitury z malin.
Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 16 części. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 15-20 minut aby wyrosły.
Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 25 minut ( tak aby się ładnie zrumieniły ). posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz