wtorek, 8 kwietnia 2014

Odrywane drożdżowe ślimaczki z nutellą i konfiturą malinową

Nie chwaląc się za bardzo, muszę przyznać, że ślimaczki wyszły mi bajeczne. Puszyste, mięciutkie i pachnące. Niesamowity smak nutelli i malin - to idealne połączenie. Polecam Wam ten przepis. Czymś takim zachwycicie rodzinę i przyjaciół :)




Składniki na 16 ślimaczków:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • nutella
  • dżem lub konfitura malinowa

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko tak aby było letnie. Roztapiamy masło. W szklance robimy rozczyn – mieszamy łyżeczkę cukru z drożdżami, łyżeczką mąki oraz mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. 

W misce mieszamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy do suchych składników jajko, masło oraz rozczyn. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. 

Przygotowane ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce alby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 – 1 cm tak aby było w kształcie prostokąta. Na cieście rozprowadzamy ok. 5 kopiastych łyżeczek nutelli i ok. 4 łyżeczki konfitury z malin.

Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 16 części. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 15-20 minut aby wyrosły.

Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 25 minut ( tak aby się ładnie zrumieniły ). posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz