Taką sałatkę dostałam kiedyś do chińskich pierożków. Postanowiłam zrobić taką w domu. Świetnie pasuje do sushi, sajgonek i innych dań kuchni chińskiej czy japońskiej.
Składniki:
- 2 ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1,5 łyżki białego sezamu
Przygotowanie:
Do miski wlewamy sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na 4 części a następnie na kawałki długości ok. 2 cm. Ogórki dorzucamy do sosu sojowego, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 45 minut. Po tym czasie odlewamy płyn.
Na patelni podgrzewamy olej i ocet a na drugiej prażymy sezam. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy wszystko do ogórków, mieszamy, odstawiamy na 10 minut i gotowe.
Smacznego!
jak długo trzeba podgrzewać olej z octem ? :)
OdpowiedzUsuńAż się zagotuje, w momencie wrzenia zdejmujemy z ognia :) Pozdrawiam.
Usuń