piątek, 19 września 2014

Chiński ogórek z sezamem i czosnkiem

Taką sałatkę dostałam kiedyś do chińskich pierożków. Postanowiłam zrobić taką w domu. Świetnie pasuje do sushi, sajgonek i innych dań kuchni chińskiej czy japońskiej.


Składniki:
  • 2 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki białego sezamu
Przygotowanie:

Do miski wlewamy sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ogórki dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na 4 części a następnie na kawałki długości ok. 2 cm. Ogórki dorzucamy do sosu sojowego, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 45 minut. Po tym czasie odlewamy płyn.

Na patelni podgrzewamy olej i ocet a na drugiej prażymy sezam. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy wszystko do ogórków, mieszamy, odstawiamy na 10 minut i gotowe.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. jak długo trzeba podgrzewać olej z octem ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zagotuje, w momencie wrzenia zdejmujemy z ognia :) Pozdrawiam.

      Usuń