środa, 11 lutego 2015

Delikatny sernik z białą czekoladą na kakaowym spodzie

Serniki zaraz obok szarlotek to moje ulubione ciasta. Mój tort ślubny będzie piętrowy gdzie jedno piętro to będzie sernik, a drugie szarlotka (nad trzecim jeszcze myślę).

Niestety w cukierniach coraz trudniej trafić na dobry sernik. Ja mam jedną sprawdzoną ale cena takiego naprawdę dobrego sernika jest bardzo wysoka. A jak cena niska to sernik twardy, chemiczny i stary. 

Czemu więc nie upiec sernika samemu? Nie jest to trudne zadanie, a mamy pewność co do jakości użytych składników. Dziś proponuję sernik z białą czekoladą na spodzie z kakaowych herbatników. Biała czekolada jest delikatnie wyczuwalna w smaku, raczej sernik zawdzięcza jej kremową konsystencję. Sernik wyszedł bardzo miękki, smaczny a spód z herbatników jest rewelacyjny :)

Składniki na spód:
  • 160 g kakaowych herbatników
  • 40 g roztopionego masła
Przygotowanie:

Wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy.

Herbatniki rozdrabniamy w mikserze na proszek (jak bułkę tartą). Mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja mokrego pisku. Herbatnikami wykładamy dno i 1 – 1,5 cm boku tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy mleko. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści.

W mikserze ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku - tak aby połączyło się z masą. Następnie, powoli dodajemy twaróg i przesiewamy oba rodzaje mąk. Na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy i wylewamy masę na spód z herbatników.

Piekarnik nagrzewamy do 140 – 150 °C. Wstawiamy do niego sernik na półtorej godziny. W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek. Na ostatnie 15 minut pieczenia możemy ustawić piekarnik na grzanie góra/dół jeśli chcemy aby wierzch był rumiany. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie sernik wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 

Możemy podać po prostu posypany cukrem pudrem lub polać sosem owocowym.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz