Bardzo lubię zupy serowe i znam przepis, którego wykonanie zajmuje kilka minut. Taką zupę robię zawsze gdy ugotuje świeży rosół, ponieważ na nim wychodzi najsmaczniejsza. Możecie oczywiście użyć kostki rosołowej – i tak będzie pyszna :)
Składniki na 4 porcje:
- 200 g topionego serka śmietankowego
- 1 litr rosołu
- 4 plastry dobrej jakości szynki
- 10 cm kawałek pora ( jasna część )
- sól i pieprz
- łyżeczka masła
- vegeta
Przygotowanie:
Pora kroimy na pół i na plastry. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła i podsmażamy na niej pora i szynkę ( tak aby por się zeszklił ), całość solimy.
W garnku zagotowujemy rosół i dodajemy do niego pora z szynką, oraz serki topione. Całość mieszamy, aż serki się roztopią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą ( ja używam ekologicznej – bez konserwantów i glutaminianu sodu ).
Zupę podaję z grzankami. Wystarczy na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę pieczywo tostowe i doprawić ulubionymi przyprawami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz