środa, 9 kwietnia 2014

Szybka i łatwa zupa serowa z porem i szynką

Bardzo lubię zupy serowe i znam przepis, którego wykonanie zajmuje kilka minut. Taką zupę robię zawsze gdy ugotuje świeży rosół, ponieważ na nim wychodzi najsmaczniejsza. Możecie oczywiście użyć kostki rosołowej – i tak będzie pyszna :)



Składniki na 4 porcje:
  • 200 g topionego serka śmietankowego
  • 1 litr rosołu
  • 4 plastry dobrej jakości szynki
  • 10 cm kawałek pora ( jasna część )
  • sól i pieprz
  • łyżeczka masła
  • vegeta

Przygotowanie:

Pora kroimy na pół i na plastry. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła i podsmażamy na niej pora i szynkę ( tak aby por się zeszklił ), całość solimy. 


W garnku zagotowujemy rosół i dodajemy do niego pora z szynką, oraz serki topione. Całość mieszamy, aż serki się roztopią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą ( ja używam ekologicznej – bez konserwantów i glutaminianu sodu ).

Zupę podaję z grzankami. Wystarczy na łyżce oleju podsmażyć pokrojone w kostkę pieczywo tostowe i doprawić ulubionymi przyprawami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz