wtorek, 14 czerwca 2016

Tort kakaowo oliwny z mascarpone i truskawkami

Do przygotowania tego tortu zainspirował mnie konkurs organizowany przez Akademię kulinarną Whirlpool (więcej na jej temat przeczytacie na stronie www.akademiakulinarnawhirlpool.pl), która obchodzi trzecie urodziny. Stwierdziłam, że przygotuje coś dzięki czemu poznałam to miejsce. Kiedyś trafiłam tutaj dzięki ciastu na oliwie z oliwek więc postanowiłam, że przygotuję coś jeszcze bardziej wyjątkowego i pysznego, bo taka okazja zobowiązuje :)

Zanim przeczytacie przepis, chciałabym - z okazji trzecich urodzin - życzyć Akademii dalszych sukcesów, wiecznej pasji do gotowania i zawsze smacznego jedzenia. Jest to miejsce gdzie szef Marco Ghia (zapraszam na jego bloga www.marcoghia.pl) zainspirował mnie niezwykłymi daniami jak np. lody z oliwą z oliwek i wracając do tych chwil, chciałabym zaproponować coś co ten składnik wykorzystuje. Wobec tego, jak urodziny, to tort i Akademii życzę takich słodkości z okazji ich święta :)


Składniki:
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 50 g kakao
  • 125 ml wrzącej wody
  • 200 g cukru
  • 125g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej (naturalnej)
  • 1/2 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy kakao i dokładnie mieszamy (najlepiej widelczykiem) z wrzątkiem. Kiedy powstanie gęsta, jakby płynna czekolada, dodajemy do miski esencję waniliową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, sodę i sól. W drugiej łączymy jajka, cukier i oliwę z oliwek. Miksujemy na dużych obrotach na puszystą masę. Kiedy taką uzyskamy, dodajemy do jajek kakaową masę, miksujemy chwilkę na małych obrotach miksera do połączenia składników. Na koniec do masy dodajemy suche składniki i łączymy delikatnie szpatułką.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm wysmarowanej oliwą z oliwek, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku bez termoobiegu nagrzanym do 170°C. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika studzimy je w tortownicy.

Krem z mascarpone:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

Zimną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Do śmietanki można dodać łyżeczkę mleka w proszku aby się lepiej trzymała. Do śmietany dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy esencje waniliową. 

Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Każdy smarujemy połową kremu. Na blacie, który będzie dołem tortu nakładamy pocięte w plasterki truskawki i przykrywamy drugim blatem. Tort oprószamy cukrem pudrem. Jemy od razu lub możemy przechować w lodówce.

Smacznego :)

 Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz