Uwielbiam kiedy z tego co znajdę w lodówce mogę stworzyć pyszne danie. Jeżeli nie lubicie jeść tego samego na obiad, ale nie chcecie codziennie stać nad garami - to będzie przepis dla was. Pierwszego dnia przygotowujecie ragú z indyka ( przepis znajdziecie tu ), a następnego ekspresową lazanię. To łatwe, szybkie danie a większość czasu spędza w piekarniku – można pooglądać zaległe odcinki ulubionego serialu :)
Składniki na ok. 6 porcji:
- połowa ragú z indyka ( na większą lazanię możecie użyć całego ragú )
- 200 g szpinaku
- słoiczek sosu Barilla – Ricotta Ricetta Speciale ( Polecam - bardzo smaczny sos )
- makaron do lazanii
- mozzarella
- parmezan
- mleko
- śmietana 18%
- serek ziołowy typu almette
- sól i pieprz
- dowolne zioła
Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy ragú z indyka. Dodajemy szpinak w liściach oraz sos Barilla. Dusimy aż szpinak straci objętość. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni lub w rondelku zagotowujemy pół opakowania śmietany 18%, tyle samo mleka i dwie łyżeczki serka ziołowego. Doprawiamy dużą ilością soli i pieprzu.
Teraz możemy składać potrawę. Na dno brytfanki wylewamy dwie łyżki sosu ( aby makaron nie przykleił się do dna ) i układamy trzy płaty surowego makaronu. Na makaron wykładamy sześć łyżek sosu, następnie kładziemy trzy płaty makaronu. Tak robimy aż skończy się sos ( ok. 3 warstwy ). Kończymy warstwą makaronu, na którą wylewamy sos śmietanowy.
Całość posypujemy rozdrobnioną kulką mozzarelli i parmezanem. Wierzch posypuję suszonym oregano i świeżym tymiankiem ( możecie użyć dowolnych ziół np. bazylii ).
Lazanię pieczemy w 180 ºC, przez pierwsze 20 minut przykrytą folią aluminiową, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut.
Uwagi:
Osobiście lubię gdy w lazanii jest dużo makaronu i taki przepis podaję. Jeśli lubicie kiedy jest więcej sosu, omińcie jedną warstwę makaronu, a na każdą z nich użyjcie więcej sosu ok. 9 łyżek.
Wymiary formy w której upiekłam swoją lazanię to 25 x 20 cm
Smacznego :)
Pięknie wyszła ;) musi być smaczna!
OdpowiedzUsuńI jest :) Polecam taką zrobić :)
UsuńPięknie się prezentuję. Lasagne to zawsze dobry pomysł na obiad czy kolacje;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Też tak myślę.
Usuń