czwartek, 3 kwietnia 2014

Ekspresowa lazania

Uwielbiam kiedy z tego co znajdę w lodówce mogę stworzyć pyszne danie. Jeżeli nie lubicie jeść tego samego na obiad, ale nie chcecie codziennie stać nad garami - to będzie przepis dla was. Pierwszego dnia przygotowujecie ragú z indyka ( przepis znajdziecie tu ), a następnego ekspresową lazanię. To łatwe, szybkie danie a większość czasu spędza w piekarniku – można pooglądać zaległe odcinki ulubionego serialu :)




Składniki na ok. 6 porcji:
  • połowa ragú z indyka ( na większą lazanię możecie użyć całego ragú )
  • 200 g szpinaku
  • słoiczek sosu Barilla – Ricotta Ricetta Speciale ( Polecam - bardzo smaczny sos )
  • makaron do lazanii
  • mozzarella
  • parmezan
  • mleko
  • śmietana 18%
  • serek ziołowy typu almette
  • sól i pieprz
  • dowolne zioła

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy ragú z indyka. Dodajemy szpinak w liściach oraz sos Barilla. Dusimy aż szpinak straci objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Na drugiej patelni lub w rondelku zagotowujemy pół opakowania śmietany 18%, tyle samo mleka i dwie łyżeczki serka ziołowego. Doprawiamy dużą ilością soli i pieprzu.

Teraz możemy składać potrawę. Na dno brytfanki wylewamy dwie łyżki sosu ( aby makaron nie przykleił się do dna ) i układamy trzy płaty surowego makaronu. Na makaron wykładamy sześć łyżek sosu, następnie kładziemy trzy płaty makaronu. Tak robimy aż skończy się sos ( ok. 3 warstwy ). Kończymy warstwą makaronu, na którą wylewamy sos śmietanowy. 


Całość posypujemy rozdrobnioną kulką mozzarelli i parmezanem. Wierzch posypuję suszonym oregano i świeżym tymiankiem ( możecie użyć dowolnych ziół np. bazylii ).


Lazanię pieczemy w 180 ºC, przez pierwsze 20 minut przykrytą folią aluminiową, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut.

Uwagi:

Osobiście lubię gdy w lazanii jest dużo makaronu i taki przepis podaję. Jeśli lubicie kiedy jest więcej sosu, omińcie jedną warstwę makaronu, a na każdą z nich użyjcie więcej sosu ok. 9 łyżek. 

Wymiary formy w której upiekłam swoją lazanię to 25 x 20 cm

Smacznego :)

4 komentarze: