niedziela, 19 czerwca 2016

Truskawki, bita śmietana i chrupiące migdały w karmelu

W letni ciepły dzień nie ma lepszego deseru niż truskawki z bitą śmietaną. Dziś byłam jednak ambitniejsza – może dlatego, że w końcu się wyspałam :) Do tradycyjnego smakołyku przygotowałam również karmelizowane migdały – pycha! 
Deser dalej jest prosty i szybki w przygotowaniu ale zdecydowanie ciekawszy. W dodatku jest biało czerwony - w sam raz na czas Euro 2016 :)


Składniki na 3 porcje:
  • 20 dużych truskawek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 200 g zimnej śmietanki 30%
  • łyżeczka masła
  • 2 garści płatków migdałowych
  • miód

Przygotowanie:

Ubijamy na sztywno śmietankę z 2 łyżeczkami cukru. Truskawki myjemy i kroimy w dowolny sposób. 

Na patelni roztapiamy 3 łyżeczki cukru. Patelnia powinna być mała. Zdejmujemy ją z ognia gdy cukier po roztopieniu zacznie nabierać złoto brązowego koloru. Wtedy dodajemy migdały i masło. Mieszamy, aż karmel obklei migdały trzymając patelnię nad małym ogniem. Migdały wykładamy równą warstwą na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia – na jakieś 10 minut. 

Do miseczki wkładamy truskawki, dodajemy bitą śmietanę a na wierzch kruszymy kawałki migdałowego chrupiącego smakołyku i całość polewamy cienką stróżką miodu. Deser jest gotowy po 15 minutach, a zjedzony w kilka sekund - taki jest pyszny :)


Smacznego!

Truskawkowe szaleństwo 2016

1 komentarz: