W letni ciepły dzień nie ma lepszego deseru niż truskawki z bitą śmietaną. Dziś byłam jednak ambitniejsza – może dlatego, że w końcu się wyspałam :) Do tradycyjnego smakołyku przygotowałam również karmelizowane migdały – pycha!
Deser dalej jest prosty i szybki w przygotowaniu ale zdecydowanie ciekawszy. W dodatku jest biało czerwony - w sam raz na czas Euro 2016 :)
Składniki na 3 porcje:
- 20 dużych truskawek
- 5 łyżeczek cukru
- 200 g zimnej śmietanki 30%
- łyżeczka masła
- 2 garści płatków migdałowych
- miód
Przygotowanie:
Ubijamy na sztywno śmietankę z 2 łyżeczkami cukru. Truskawki myjemy i kroimy w dowolny sposób.
Na patelni roztapiamy 3 łyżeczki cukru. Patelnia powinna być mała. Zdejmujemy ją z ognia gdy cukier po roztopieniu zacznie nabierać złoto brązowego koloru. Wtedy dodajemy migdały i masło. Mieszamy, aż karmel obklei migdały trzymając patelnię nad małym ogniem. Migdały wykładamy równą warstwą na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia – na jakieś 10 minut.
Do miseczki wkładamy truskawki, dodajemy bitą śmietanę a na wierzch kruszymy kawałki migdałowego chrupiącego smakołyku i całość polewamy cienką stróżką miodu. Deser jest gotowy po 15 minutach, a zjedzony w kilka sekund - taki jest pyszny :)
Smacznego!
Deser wygląda bardzo smacznie ☺
OdpowiedzUsuń