wtorek, 11 lutego 2014

Moja wariacja na temat greckiej zapiekanki...

… A dokładniej musaki. Musaka to danie kuchni greckiej. Składa się ono głównie z ziemniaków, plastrów bakłażana i pomidorowego sosu z mielonym mięsem. Potrawa ta nie należy do dań kuchni dietetycznej, ale idealnie nadaje się na mroźne wieczory – których w najbliższych dniach nie zabraknie.


Składniki:

  • 6 lub 7 dużych ziemniaków
 
  • Bakłażan
 
  • Tary ser ( najlepiej mozzarella)
 
  • Mleko
 
  • Pół opakowania śmietany 18%
 
  • Gałka muszkatołowa (nie jest konieczna)
 
  • Oliwa 


Składniki potrzebne do wykonania pomidorowego sosu:


  • 250 g mielonego mięsa wołowego
 
  • Puszka pomidorów bez skórki
 
  • Dwa ząbki czosnku 
  • Garść świeżej pietruszki
 
  • Słodka papryka w proszku 
  • Suszone oregano 
  • Sól i pieprz
 
  • Cukier 



Zanim zaczniesz gotować upewnij się, że masz wszystkie potrzebne składniki a przede wszystkim – ziemniaki.
Bakłażana możesz zastąpić cukinią, a do sosu pomidorowego można dodać mielone mięso z kurczaka czy indyka lub zrobić wersje wegetariańską.
Następnie przygotuj: naczynie do zapiekania, deskę do krojenia, nóż do obierania, wygodny nóż do krojenia, garnek z osoloną wodą i głęboką patelnie do robienia sosu. Takie przygotowania usprawnią gotowanie i oszczędzą czas.
Teraz możesz zaczynać.

Obierz ziemniaki, (jeśli chcesz możesz je przekroić na pół, aby szybciej się ugotowały pamiętaj jednak, że po ugotowaniu trzeba będzie pokroić je w plastry), wrzuć ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotuj tak, aby trochę zmiękły (krócej niż do schabowego )

Bakłażana pokrój w plastry a następnie solidnie posól i odstaw na 20 minut. W tym czasie wypłynie z niego woda, co spowoduje, że bakłażan będzie pozbawiony goryczy.


W czasie, gdy ziemniaki się gotują zacznij robić sos. Na patelni rozgrzej oliwę a następnie wrzuć na nią mięso. Smaż aż mięso zrobi się lekko brązowe. Teraz możesz je doprawić solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki i dwiema łyżeczkami oregano. Ząbki czosnku możesz przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do mięsa. Gdy czosnek się lekko podsmaży dodaj puszkę pomidorów i 1/3 tej puszki wody oraz płaską łyżeczkę cukru. Pomidory są w całości, dlatego rozgnieć je na patelni łyżką lub tym, czym mieszasz sos. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 – 20 minut. Po tym czasie spróbuj czy nie trzeba doprawić, jeżeli trzeba dopraw go wedle swojego uznania i dodaj posiekaną pietruszkę. Gotowe.


Ziemniaki po ugotowaniu powinny chwilę przestygnąć. Później pokrój je w plastry ( nie zbyt grube). Plastry bakłażana, które były obtoczone w soli należy opłukać pod wodą, aby nie były zbyt słone a następnie chwilę podsmażać z oliwą na patelni.


Czas na układanie warstw. Na dno naczynia wylej trochę sosu pomidorowego (to po to, aby nie przywarły do niego ziemniaki). Następnie ułóż warstwę z plastrów ziemniaków( połowa ziemniaków) a na to warstwę z plastrów bakłażana( wszystkie plastry). Wlej cały sos pomidorowy i dokładnie go rozsmaruj. Warstwę sosu przykryj resztą ziemniaków.

 Ostatnie kroki: czyli przygotowanie szybkiego sosu śmietanowego (kaaalorie – pycha!) Na patelnię – może być ta po smażeniu bakłażana – wlej pół opakowania śmietany i tak około dwie łyżki mleka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie doprowadź do wrzenia. To trwa jakieś trzy minuty. Sosem śmietanowym zalej wierzch zapiekanki a następnie posyp ją tartym serem i oregano.
7. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut (aż się dobrze zrumieni ser).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz