Składniki:
- 6 lub 7 dużych ziemniaków
- Bakłażan
- Tary ser ( najlepiej mozzarella)
- Mleko
- Pół opakowania śmietany 18%
- Gałka muszkatołowa (nie jest konieczna)
- Oliwa
Składniki potrzebne do wykonania pomidorowego sosu:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- Puszka pomidorów bez skórki
- Dwa ząbki czosnku
- Garść świeżej pietruszki
- Słodka papryka w proszku
- Suszone oregano
- Sól i pieprz
- Cukier
Zanim zaczniesz gotować upewnij się, że masz wszystkie potrzebne składniki a przede wszystkim – ziemniaki.
Bakłażana możesz zastąpić cukinią, a do sosu pomidorowego można dodać mielone mięso z kurczaka czy indyka lub zrobić wersje wegetariańską.
Następnie przygotuj: naczynie do zapiekania, deskę do krojenia, nóż do obierania, wygodny nóż do krojenia, garnek z osoloną wodą i głęboką patelnie do robienia sosu. Takie przygotowania usprawnią gotowanie i oszczędzą czas.
Teraz możesz zaczynać.
Obierz ziemniaki, (jeśli chcesz możesz je przekroić na pół, aby szybciej się ugotowały pamiętaj jednak, że po ugotowaniu trzeba będzie pokroić je w plastry), wrzuć ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotuj tak, aby trochę zmiękły (krócej niż do schabowego )
Bakłażana pokrój w plastry a następnie solidnie posól i odstaw na 20 minut. W tym czasie wypłynie z niego woda, co spowoduje, że bakłażan będzie pozbawiony goryczy.
W czasie, gdy ziemniaki się gotują zacznij robić sos. Na patelni rozgrzej oliwę a następnie wrzuć na nią mięso. Smaż aż mięso zrobi się lekko brązowe. Teraz możesz je doprawić solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki i dwiema łyżeczkami oregano. Ząbki czosnku możesz przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do mięsa. Gdy czosnek się lekko podsmaży dodaj puszkę pomidorów i 1/3 tej puszki wody oraz płaską łyżeczkę cukru. Pomidory są w całości, dlatego rozgnieć je na patelni łyżką lub tym, czym mieszasz sos. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 – 20 minut. Po tym czasie spróbuj czy nie trzeba doprawić, jeżeli trzeba dopraw go wedle swojego uznania i dodaj posiekaną pietruszkę. Gotowe.
Ziemniaki po ugotowaniu powinny chwilę przestygnąć. Później pokrój je w plastry ( nie zbyt grube). Plastry bakłażana, które były obtoczone w soli należy opłukać pod wodą, aby nie były zbyt słone a następnie chwilę podsmażać z oliwą na patelni.
Czas na układanie warstw. Na dno naczynia wylej trochę sosu pomidorowego (to po to, aby nie przywarły do niego ziemniaki). Następnie ułóż warstwę z plastrów ziemniaków( połowa ziemniaków) a na to warstwę z plastrów bakłażana( wszystkie plastry). Wlej cały sos pomidorowy i dokładnie go rozsmaruj. Warstwę sosu przykryj resztą ziemniaków.
Ostatnie kroki: czyli przygotowanie szybkiego sosu śmietanowego (kaaalorie – pycha!) Na patelnię – może być ta po smażeniu bakłażana – wlej pół opakowania śmietany i tak około dwie łyżki mleka. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie doprowadź do wrzenia. To trwa jakieś trzy minuty. Sosem śmietanowym zalej wierzch zapiekanki a następnie posyp ją tartym serem i oregano.
7. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut (aż się dobrze zrumieni ser).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz