wtorek, 11 lutego 2014

Paszteciki z mięsem z ciasta francuskiego

Dzisiaj naszła mnie ochota na gotowanie. Pomyślałam że zrobię zupę serową ale potrzebny był mi ciekawy dodatek do zagryzania. I tak przyszedł mi pomysł na cieplutkie paszteciki. Zrobienie ich jest bardzo łatwe i nie wymaga wiele wysiłku dlatego są też idealne kiedy nagle przyjdą goście.






Składniki na ok. 16 pasztecików: 

  • płat gotowego ciasta francuskiego ( możecie też zrobić sami ) 
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 
  • jajko 
  • sól i pieprz 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • po ok. 1/3 łyżeczki majeranku, tymianku, chili, zmielonej kolendry 
  • pół kostki suszonej cebulki w proszku 
  • czarny i biały sezam do posypania 

Przygotowanie:

Mięso mielone doprawiamy dużą ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, warto spróbować małą ilość aby się upewnić że jest odpowiednio posolone. Następnie dodajemy resztę przypraw ( jeśli którejś nie macie możecie ją zastąpić swoją ulubioną przyprawą ). Przyprawione mięso odstawiamy na bok.

Cisto wyjmujemy z opakowania i na oprószonej mąką stolnicy lekko rozwałkowujemy. Następnie kroimy w długie pasy a potem w kwadraty o boku ok. 8 cm.

W miseczce rozbijamy jajko, mieszamy dokładnie widelcem i połowę dodajemy do mięsa a połowę zostawiamy na później do posmarowania. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem do dokładnego połączenia się składników.

Na każdym kwadracie z ciasta kładziemy łyżeczkę nadzienia. Sklejamy tak aby powstał trójkąt a następnie powstałe dwa boki przyciskamy widelcem. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem smarujemy z wierzchu jajkiem i posypujemy sezamem. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut aż ładnie się zrumienią. Najlepiej po tym czasie wyjąć jeden pasztecik i sprawdzić czy mięso w środku jest dobrze upieczone, jeśli nie - piec przez kolejnych kilka minut.

Najlepiej smakują ciepłe, ale następnego dnia świetnie nadają się na lunch do pracy czy szkoły.



Pozdrawiam i smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz