Składniki na nadzienie:
- 150 g serka śmietankowego
- kilka listków świeżej bazylii, świeżej pietruszki, świeżego oregano
- sól
- mały ząbek czosnku
- garść startego na małych oczkach sera Dziurgas ( może być też parmezan lub inny ser o wyraźnym smaku )
Przygotowanie nadzienia:
Serek przekładamy do miseczki. Wszystkie zioła drobno siekamy i mieszamy z serkiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce ser dziurgas - około garści. Doprawiamy solą. Zioła możecie zastąpić innymi jakie macie w domu np. szałwią lub użyć suszonych.
Składniki na 4 roladki:
- Jeden duży filet z kurczaka
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filet kroimy na cztery kotlety – najpierw filet kroimy na pół, a potem każdy kawałek wzdłuż na płasko. Kotlety rozbijamy na grubość ok. 4 mm. Doprawiamy pieprzem i solą z każdej strony. Nakładamy nadzienie – rozprowadzamy je równomiernie na całej powierzchni kurczaka. Następnie zwijamy roladki.
Na jednym talerzu wysypujemy dwie łyżki mąki, mieszamy z słodką papryką i kurkumą. W misce dokładnie mieszamy jajko – tak aby połączyć białko z żółtkiem. Na ostatni talerz wysypujemy bułkę tartą. Roladki najpierw dokładnie obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce. Roladki odstawiamy na 20 minut do lodówki aby lepiej utrzymywały kształt i nadzienie podczas smażenia.
Roladki smażymy na średnim ogniu – najlepiej na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Muszą być ładnie zrumienione z każdej strony, na złoto – brązowo. Następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 ºC i pieczemy 5 -7 minut.
Roladki podaję z maślanym ziemniakami oraz sałatką z roszponki i kiełków. Idealnie również pasują do kaszy kuskus czy frytek.
Porada: Jeżeli zostanie wam trochę nadzienia możecie nim posmarować kanapki, będą naprawdę pyszne.
Zachęcam do gotowania :)
Smacznego :)
Muszę Cię wkrótce zaprosić do mojej kuchni! :)
OdpowiedzUsuńCzekam na zaproszenie :)
Usuń