Kaszotto jest wariacją na temat włoskiego risotta, gdzie ryż został zastąpiony kaszą. Należy ono do łatwiejszych w przygotowaniu dań, wymaga jednak od nas cierpliwości i 20 minut, które możemy poświęcić na pilnowanie całości. Kaszotto, tak jak i risotto, należy często mieszać i dolewać bulion. Warto jednak spędzić trochę czasu przy kuchence, ponieważ danie jest naprawdę smaczne – idealne na zimowy obiad.
Składniki na 3 porcje:
- 200 g kaszy pęczak
- łyżka suszonych prawdziwków
- pół cukinii
- 1 litr bulionu
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- łyżka masła
- łyżka mascarpone
- kilka kropel sosu worcestershire ( opcjonalnie )
- garść parmezanu
Przygotowanie:
Najpierw przygotujmy składniki, aby ułatwić sobie pracę. Prawdziwki kruszymy na mniejsze kawałki i namaczamy w szklance gorącej wody. Grzyby muszą moczyć się przez 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, cukinie kroimy na 4 części i w plastry. Podgrzewamy również bulion w garnku ( najlepiej domowy ale może być też kostka – najlepiej cielęca lub wołowa ). Do bulionu dodajemy namoczone grzyby oraz wodę – uważamy aby nie wlać osadu, który zbierze się na dnie szklanki.
Teraz możemy zaczynać. Na patelni podsmażamy cebulę i cukinię z łyżką oliwy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy posiekany czosnek ( lub przeciśnięty przez praskę ) i kaszę pęczak. Wszystko podsmażamy przez minutę, aby kasza pokryła się oliwą.
Zmniejszamy ogień i zaczynamy dolewać wywar – robimy to powoli, po chochelce. Kolejną porcję wywaru dodajemy dopiero, gdy poprzednia całkiem zniknie. Czynność powtarzamy aż kasza będzie ugotowana. Czasem wystarczy mniej bulionu niż w przepisie, innym razem będziemy go potrzebowali więcej – wtedy można dolewać wodę. Pamiętamy aby cały czas mieszać kaszę po dodaniu bulionu.
Kiedy kasza ma odpowiednią konsystencję doprawiamy wszystko solą, pieprzem i sosem worcestershire. Wyłączamy pod patelnią płomień, dodajemy łyżkę masła, mascarpone i parmezan - mieszamy. Teraz danie jest gotowe do podania :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz