sobota, 26 kwietnia 2014

Delikatny krem ziemniaczano – serowy, z młodych ziemniaczków

Uwielbiam zupy kremy! Lubię eksperymentować w kuchni, szukać nowych smaków, nowych przepisów. Często zaglądam do lodówki i z tego co znajdę, powstaje danie, które potem często przyrządzam. A kremy dają dużą możliwość eksperymentowania.

Tym razem w domu znalazłam ziemniaki i serki topione - śmietankowe. To połączenie, to był strzał w dziesiątkę. Zupa wyszła pyszna i polecam wam ten przepis :)



Składniki na ok. 6 porcji:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków
  • 200 g serków topionych – śmietankowych
  • 1/3 pora – jasna część
  • 1 l bulionu ( lub woda i kostka rosołowa )
  • sól i pieprz
  • maggi
  • szparagi zielone ( do ozdoby )
Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków w dużą kostkę. Następnie kroimy pora w plastry. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy aż ziemniaki zrobią się miękkie. Garnek zdejmujemy z ognia. Całość miksujemy na gładki krem i stawiamy z powrotem na ogień. Jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodajcie wody.

Dodajemy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Teraz doprawiamy krem pieprzem, solą i maggi. Podczas doprawiania należy cały czas próbować potrawy aby dobrze zrównoważyć smak. 

Szparagi gotuję w osolonej wodzie przez 4-5 minut, kładę na kremie po jednym na porcję. Zupę można też podać z grzankami albo posypaną podsmażonym boczkiem. Ja swoją porcję posypałam ostrą papryką.

Smacznego :)

2 komentarze: