poniedziałek, 30 czerwca 2014

Tarta jabłkowa z syropem klonowym i cynamonem

Miałam ochotę na coś słodkiego, a akurat dzień wcześniej kupiłam jabłka. Postanowiłam zrobić ciasto w stylu szarlotki, ale nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała. Tarta nie jest bardzo słodka, ponieważ podaję ją ze słodkimi dodatkami. Jednak jeśli chcecie, możecie dodać do jabłek więcej cukru :)




Kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • łyżka drobnego cukru
  • 1 jajko
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i siekamy je razem z sypkimi składnikami, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Dodajemy jajko i krótko wyrabiamy (ciasto możemy wykonać w mikserze). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Następnie wykładamy nim formę na tartę, widelcem dziurawimy spód, nadmiar ciasta formujemy w rustykalny brzeg, przykrywamy folią i wkładamy do zamrażalki na 30 minut (dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie zsunie się z brzegów).

Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC i pieczemy w nim spód do tarty przez ok 15 minut – ciasto musi się lekko zarumienić i zrobić kruche.

Kruszonka:
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 50 g masła
Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania kruszonki, nie robimy tego długo aby masło się nie rozpuściło. Kruszonkę przesypujemy do miseczki i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut.

Farsz:
  • 4 jabłka
  • dwie garści rodzynek
  • łyżka masła
  • 2 - 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego
  • 4 łyżki wody
Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki – nie przejmujcie się kształtem. Patelnię stawiamy na średnim ogniu i wrzucamy masło, a następnie jabłka. Smażymy je chwilę i dodajemy wodę, syrop klonowy i rodzynki. Dusimy ok. 5 minut, posypujemy cukrem cynamonowym, mieszamy i jeszcze dusimy ok.3 minuty. Jabłka muszą zrobić się miękkie, ale nie rozpadające się.

Jabłkami wykładamy spód tarty, posypujemy kruszonką i cukrem pudrem. Pieczemy ok. 35 minut w 180 °C (do uzyskania złoto-brązowego koloru), po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia.

Podajemy z lodami lub sosem waniliowym.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz