piątek, 4 lipca 2014

Ziemniaczki zapiekane w sosie koperkowym

Uwielbiam ziemniaki przygotowane w taki sposób, szkoda tylko, że mają tyle kalorii. Nie jest to danie, które dobrze jest jeść codziennie, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Takie ziemniaczki są mięciutkie, bardzo smaczne i pokryte pysznym sosem śmietanowo koperkowym. Idealne jako dodatek albo samodzielne danie podane z sałatką.



Składanki na 4 porcje:
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 200 ml mleka
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oliwy smakowej (ja użyłam czosnkowej)
  • koperek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • parmezan 
  • ser do zapiekania
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na plasterki lub bardzo cienko kroimy. Plasterki układamy równą warstwą w naczyniu żaroodpornym.

W małym rondelku podgrzewamy masło z oliwą i dodajemy śmietanę oraz mleko. Mieszamy dokładnie i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu (ja dodałam dużą garść ale możecie dodać więcej). Całość doprawiamy pieprzem i dużą ilością soli. 

Ziemniaki zalewamy gorącym sosem. Zapiekankę posypujemy startym parmezanem i innym, dowolnym serem (może to być mozzarella, cheddar).

Pieczemy przykrytą folią aluminiową w 180 °C przez 40 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut.

Smacznego :)

2 komentarze: