Uwielbiam ziemniaki przygotowane w taki sposób, szkoda tylko, że mają tyle kalorii. Nie jest to danie, które dobrze jest jeść codziennie, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Takie ziemniaczki są mięciutkie, bardzo smaczne i pokryte pysznym sosem śmietanowo koperkowym. Idealne jako dodatek albo samodzielne danie podane z sałatką.
Składanki na 4 porcje:
- 5-6 dużych ziemniaków
- 3 łyżki śmietany 18%
- 200 ml mleka
- łyżeczka masła
- łyżeczka oliwy smakowej (ja użyłam czosnkowej)
- koperek
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- parmezan
- ser do zapiekania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na plasterki lub bardzo cienko kroimy. Plasterki układamy równą warstwą w naczyniu żaroodpornym.
W małym rondelku podgrzewamy masło z oliwą i dodajemy śmietanę oraz mleko. Mieszamy dokładnie i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu (ja dodałam dużą garść ale możecie dodać więcej). Całość doprawiamy pieprzem i dużą ilością soli.
Ziemniaki zalewamy gorącym sosem. Zapiekankę posypujemy startym parmezanem i innym, dowolnym serem (może to być mozzarella, cheddar).
Pieczemy przykrytą folią aluminiową w 180 °C przez 40 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smacznego :)
Proste a jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńi szybko się robi :) trzeba tylko trochę poczekać aż będzie gotowe.
Usuń