piątek, 27 czerwca 2014

Pieczona szynka w świeżych ziołach z miodową nutą

Bardzo lubię piec różne rodzaje mięs. Na ciepło to idealny obiad, a na zimno świetny zamiennik kupnych wędlin. Szynkę możecie zastąpić karkówką lub schabem. Przygotowując takie mięso będziecie mieli pewność co do jakości i zajmuje to tylko 5 minut, reszta czasu to pieczenie.



Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku, oregano
  • dwa świeże liście laurowe (mogą być suszone)
  • oliwa lub olej ziołowy
  • sól pieprz
Glazura:
  • łyżeczka miodu gryczanego (lub innego)
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190°C (z termoobiegiem o 15-20°C mniej). Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w plastry, które układamy na dnie brytfanny. Ząbki czosnku obieramy z łupin, kroimy na grube plastry i szpikujemy nimi szynkę (ostrym nożem robimy małe dziurki w mięsie, w które wkładamy czosnek). Szynkę solimy i pieprzymy z każdej strony i nacieramy oliwą smakową. 

Mięso układamy na cebuli, obkładamy świeżymi ziołami i posypujemy papryką. Do brytfanki wlewamy wodę na wysokość ok. 0,5 cm. Pieczemy pod przykryciem 20 minut, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze godzinę. Co jakiś czas polewamy mięso płynem z dna brytfanki.

W miseczce mieszamy wszystkie składniki glazury i polewamy nią mięso 25 minut przed końcem pieczenia. Polewamy mięso płynami jeszcze 2-3 razy zanim będzie gotowe. Temperatura mięsa powinna wynosić 70-75 °C.

Podajemy na ciepło – grubsze plastry polane sosem z pieczenia lub na zimno pokrojoną w cienkie plasterki.


Smacznego :)

1 komentarz: