Bardzo lubię piec różne rodzaje mięs. Na ciepło to idealny obiad, a na zimno świetny zamiennik kupnych wędlin. Szynkę możecie zastąpić karkówką lub schabem. Przygotowując takie mięso będziecie mieli pewność co do jakości i zajmuje to tylko 5 minut, reszta czasu to pieczenie.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku, oregano
- dwa świeże liście laurowe (mogą być suszone)
- oliwa lub olej ziołowy
- sól pieprz
Glazura:
- łyżeczka miodu gryczanego (lub innego)
- pół łyżeczki musztardy
- łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190°C (z termoobiegiem o 15-20°C mniej). Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w plastry, które układamy na dnie brytfanny. Ząbki czosnku obieramy z łupin, kroimy na grube plastry i szpikujemy nimi szynkę (ostrym nożem robimy małe dziurki w mięsie, w które wkładamy czosnek). Szynkę solimy i pieprzymy z każdej strony i nacieramy oliwą smakową.
Mięso układamy na cebuli, obkładamy świeżymi ziołami i posypujemy papryką. Do brytfanki wlewamy wodę na wysokość ok. 0,5 cm. Pieczemy pod przykryciem 20 minut, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze godzinę. Co jakiś czas polewamy mięso płynem z dna brytfanki.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki glazury i polewamy nią mięso 25 minut przed końcem pieczenia. Polewamy mięso płynami jeszcze 2-3 razy zanim będzie gotowe. Temperatura mięsa powinna wynosić 70-75 °C.
Podajemy na ciepło – grubsze plastry polane sosem z pieczenia lub na zimno pokrojoną w cienkie plasterki.
Smacznego :)
Czasami piekę takie mięsko właśnie na chlebek, pychotka :)
OdpowiedzUsuń