Proste i szybkie do zrobienia. Są świetnym dodatkiem do deserów i napojów. Podstawowy przepis sprawdza się przy truskawkach, malinach, jeżynach, jagodach itp.
Składniki:
- dowolna ilość owoców (ja użyłam truskawek)
- woda
- cukier
Przygotowanie:
Truskawki kroimy w kawałki (inne owoce pozostawiamy w całości) i wrzucamy do garnka. Na dno wlewamy odrobinę wody. Owoce gotujemy aż zrobią się miękkie, a następnie miksujemy na gładko. Sos można przetrzeć przez sito, chociaż osobiście nigdy tego nie robię. Sos stawiamy ponownie na ogniu i próbujemy. Jeżeli brakuje mu słodyczy, dodajemy cukru. Jeśli sos jest zbyt rzadki, należy go gotować aż odparuje z niego część wody.
Porady:
1. Sos można zamrażać, najlepiej zrobić to w formie kostek lodu. Wtedy będziemy mogli rozmrozić dokładnie taką ilość jakiej potrzebujemy.
2. Sos możemy dodawać do herbaty aby ją osłodzić.
3. Warto eksperymentować. Spróbujcie dodać do truskawek wanilii a do jagód cynamon. Korzystajcie też ze skórki cytrynowej czy kardamonu.
4. Sos w lodówce nie powinien stać długo – maksymalnie 3-4 dni.
5. Sosy można robić z mrożonych owoców
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz