piątek, 1 sierpnia 2014

Sosy owocowe

Proste i szybkie do zrobienia. Są świetnym dodatkiem do deserów i napojów. Podstawowy przepis sprawdza się przy truskawkach, malinach, jeżynach, jagodach itp.



Składniki:
  • dowolna ilość owoców (ja użyłam truskawek)
  • woda
  • cukier
Przygotowanie:

Truskawki kroimy w kawałki (inne owoce pozostawiamy w całości) i wrzucamy do garnka. Na dno wlewamy odrobinę wody. Owoce gotujemy aż zrobią się miękkie, a następnie miksujemy na gładko. Sos można przetrzeć przez sito, chociaż osobiście nigdy tego nie robię. Sos stawiamy ponownie na ogniu i próbujemy. Jeżeli brakuje mu słodyczy, dodajemy cukru. Jeśli sos jest zbyt rzadki, należy go gotować aż odparuje z niego część wody.


Porady:

1. Sos można zamrażać, najlepiej zrobić to w formie kostek lodu. Wtedy będziemy mogli rozmrozić dokładnie taką ilość jakiej potrzebujemy. 

2. Sos możemy dodawać do herbaty aby ją osłodzić. 

3. Warto eksperymentować. Spróbujcie dodać do truskawek wanilii a do jagód cynamon. Korzystajcie też ze skórki cytrynowej czy kardamonu. 

4. Sos w lodówce nie powinien stać długo – maksymalnie 3-4 dni. 

5. Sosy można robić z mrożonych owoców

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz