środa, 6 sierpnia 2014

Włoska kanapka z rukolą i szynką parmeńską

Jeśli kiedyś byliście we Włoszech samochodem, na pewno wiecie jakie niesamowite smakołyki można znaleźć na stacjach benzynowych. Na próżno szukać tam hot-dogów. Lepiej nawet nie próbujcie o nie pytać bo obrażony Włoch może Was wyrzucić.

Dla osób, które nigdy nie były – Włoska stacja benzynowa to zapach świeżo mielonej kawy, gwar rozmów pobliskich mieszkańców popalających papierosy i ogromny wybór kanapek. Świeże pieczywo, wysokiej jakości sery i pyszne wędliny. O to jedna z kanapek – z polskim akcentem :)



Składniki na jedną kanapkę:
  • włoski płaski chlebek - piada
  • dwa plastry szynki parmeńskiej
  • garść tartej mozzarelli (lub 3 plastry świeżej)
  • garść parmezanu
  • almette
  • dwie garści rukoli
Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię grillową. W tym czasie smarujemy pieczywo cienką warstwą kremowego serka, połowę posypujemy mozzarellą, parmezanem i kładziemy plastry szynki. Kanapkę składamy na pół i grillujemy z obu stron, po około 3 minuty na stronę. 

Upieczoną kanapkę rozkładamy i wkładamy do środka rukolę, zamykamy. Pyszna kanapka jak z włoskiej stacji benzynowej gotowa :)


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz