Jeśli kiedyś byliście we Włoszech samochodem, na pewno wiecie jakie niesamowite smakołyki można znaleźć na stacjach benzynowych. Na próżno szukać tam hot-dogów. Lepiej nawet nie próbujcie o nie pytać bo obrażony Włoch może Was wyrzucić.
Dla osób, które nigdy nie były – Włoska stacja benzynowa to zapach świeżo mielonej kawy, gwar rozmów pobliskich mieszkańców popalających papierosy i ogromny wybór kanapek. Świeże pieczywo, wysokiej jakości sery i pyszne wędliny. O to jedna z kanapek – z polskim akcentem :)
Składniki na jedną kanapkę:
- włoski płaski chlebek - piada
- dwa plastry szynki parmeńskiej
- garść tartej mozzarelli (lub 3 plastry świeżej)
- garść parmezanu
- almette
- dwie garści rukoli
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię grillową. W tym czasie smarujemy pieczywo cienką warstwą kremowego serka, połowę posypujemy mozzarellą, parmezanem i kładziemy plastry szynki. Kanapkę składamy na pół i grillujemy z obu stron, po około 3 minuty na stronę.
Upieczoną kanapkę rozkładamy i wkładamy do środka rukolę, zamykamy. Pyszna kanapka jak z włoskiej stacji benzynowej gotowa :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz