Farsz to składniki, które mamy często w lodówce. Świeży szpinak spokojnie możemy zastąpić mrożonym a smak serka Apetina jest dowolny – możceie stworzyć własne połączenie :) Ja uwielbiam przepisy, które dają nam szansę na eksperymenty, a Wy?
Składniki:
- 500 g łososia
- gotowe ciasto francuskie
- żółtko
- sól i pieprz
Farsz:
- 250 g szpinaku
- 2/3 opakowania serka „Apetina Serek Kremowy Pomidory i Bazylia”
- garść parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na patelnię, dolewamy łyżkę lub dwie wody i parzymy aż straci objętość - trwa to minutę. Kiedy szpinak straci objętość, odstawiamy go aby ostygł. Z chłodnego szpinaku wyciskamy wodę, najlepiej zrobić to dłońmi. Ważne aby pozbyć się jak największej ilości wody, która mogła by rozmoczyć ciasto francuskie.
Szpinak przekładamy na deskę i kroimy drobno. Pokrojony szpinak przekładamy do miseczki, dodajemy 1/3 opakowania serka Apetina, garść startego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.
Filet z łososia należy pozbawić skóry i podzielić na trzy równe porcje. Łososia doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego należy wyciąć kwadraty, w które zawiniemy łososia. Warto przymierzyć kawałek ryby czy na pewno mamy odpowiednią ilość ciasta do zawinięcia łososia z farszem.
Na połowę ciasta, na której położymy rybę, wykładamy łyżeczkę farszu zostawiając 1 cm przerwy od krawędzi. Na farsz kładziemy filet z łososia a na nim układamy jeszcze łyżeczkę farszu. Tak przygotowaną rybę zawijamy w ciasto. Brzegi warto posmarować żółtkiem i skleić widelcem. Ciasto z wierzchu nalży ozdobić w dowolny sposób i zrobić klika dziurek, przez które będzie uchodziła para wodna.
Ciasto smarujemy z wierzchu żółtkiem i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 ° C z włączonym grzaniem od dołu przez ok. 18 minut. Rybę wyjmujemy kiedy ciasto ładnie się zrumieni na złoto.
Ciasto smarujemy z wierzchu żółtkiem i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 ° C z włączonym grzaniem od dołu przez ok. 18 minut. Rybę wyjmujemy kiedy ciasto ładnie się zrumieni na złoto.
Ja taką rybę podaję z ziemniaczkami dauphinoise. To ziemniaki pocięte w bardzo cienkie plasterki i zapiekane w śmietanie i mleku.
Smacznego :)
Smacznego :)
Tak proste danie, a jak dostojnie wygląda! :) Ależ chętnie zjadłbym teraz taki obiad :)
OdpowiedzUsuńGreat post on "Łosoś w cieście francuskim zapiekany ze szpinakiem i kremowym serkiem Apetina". As a professional chef i have to appreciate your work. Keep Posting useful posts like this. Keep in touch with my websites- Culinary Institute | Chef Training Institute
OdpowiedzUsuń