sobota, 6 sierpnia 2016

Łosoś w cieście francuskim zapiekany ze szpinakiem i kremowym serkiem Apetina

Są takie dania, które łatwo jest przygotować a na talerzu wyglądają jakbyśmy nad nimi siedzieli w kuchni godzinami. To danie zdecydowanie należy do takich. Wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, składa się z kilku składników a wygląda bardzo efektownie.

Farsz to składniki, które mamy często w lodówce. Świeży szpinak spokojnie możemy zastąpić mrożonym a smak serka Apetina jest dowolny – możceie stworzyć własne połączenie :) Ja uwielbiam przepisy, które dają nam szansę na eksperymenty, a Wy?


Składniki:
  • 500 g łososia
  • gotowe ciasto francuskie
  • żółtko
  • sól i pieprz
Farsz:
  • 250 g szpinaku
  • 2/3 opakowania serka „Apetina Serek Kremowy Pomidory i Bazylia”
  • garść parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Szpinak wrzucamy na patelnię, dolewamy łyżkę lub dwie wody i parzymy aż straci objętość - trwa to minutę. Kiedy szpinak straci objętość, odstawiamy go aby ostygł. Z chłodnego szpinaku wyciskamy wodę, najlepiej zrobić to dłońmi. Ważne aby pozbyć się jak największej ilości wody, która mogła by rozmoczyć ciasto francuskie.

Szpinak przekładamy na deskę i kroimy drobno. Pokrojony szpinak przekładamy do miseczki, dodajemy 1/3 opakowania serka Apetina, garść startego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.

Filet z łososia należy pozbawić skóry i podzielić na trzy równe porcje. Łososia doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta francuskiego należy wyciąć kwadraty, w które zawiniemy łososia. Warto przymierzyć kawałek ryby czy na pewno mamy odpowiednią ilość ciasta do zawinięcia łososia z farszem. 

Na połowę ciasta, na której położymy rybę, wykładamy łyżeczkę farszu zostawiając 1 cm przerwy od krawędzi. Na farsz kładziemy filet z łososia a na nim układamy jeszcze łyżeczkę farszu. Tak przygotowaną rybę zawijamy w ciasto. Brzegi warto posmarować żółtkiem i skleić widelcem. Ciasto z wierzchu nalży ozdobić w dowolny sposób i zrobić klika dziurek, przez które będzie uchodziła para wodna.

Ciasto smarujemy z wierzchu żółtkiem i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 ° C z włączonym grzaniem od dołu przez ok. 18 minut. Rybę wyjmujemy kiedy ciasto ładnie się zrumieni na złoto.


Ja taką rybę podaję z ziemniaczkami dauphinoise. To ziemniaki pocięte w bardzo cienkie plasterki i zapiekane w śmietanie i mleku.

Smacznego :)

Twoja kuchnia ma to coś

2 komentarze:

  1. Tak proste danie, a jak dostojnie wygląda! :) Ależ chętnie zjadłbym teraz taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great post on "Łosoś w cieście francuskim zapiekany ze szpinakiem i kremowym serkiem Apetina". As a professional chef i have to appreciate your work. Keep Posting useful posts like this. Keep in touch with my websites- Culinary Institute | Chef Training Institute

    OdpowiedzUsuń