wtorek, 9 lutego 2016

Gęsta zupa a'la strogonow

Do klasycznego strogonowa mojej wersji jest daleko, chociaż jest równie dobra, jeśli nie lepsza ;) Idealne danie na zimowy leniwy dzień czy imprezę gdzie pije się dużo alkoholu. Taka ciepła, gęsta zupa postawi szybko na nogi i nasyci każdego głodomora. Polecam Wam ją gorąco.


Składniki na 6 porcji:
  • 350 – 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebulka
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • nieduży kawałek selera
  • 6 dużych pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sos Worcestershire
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • woda
Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania i pokrojenia marchewki, pietruszki, selera i cebuli w drobną kostkę. Polędwiczkę wieprzową kroimy na plastry a następnie w paski (kawałki takiej wielkości aby już nie trzeba było ich kroić po ugotowaniu). Mięso doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące. Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, na którym rumienimy mięso. Przekładamy je do garnka. Na pozostałym tłuszczu rumienimy marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Warzywa przekładamy do garnka. Na koniec rumienimy pieczarki z łyżeczką masła i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przekładamy pieczarki do garnka.

Zawartość garnka zalewamy wodą tak aby przykryć składniki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, dwa rodzaje papryki, pieprz i trochę soli. Dusimy pod przykryciem 25 minut.

Mieszamy zawartość garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy kolejne 25 minut z lekko uchyloną pokrywką. 

Zupa dzięki obtoczeniu mięsa w mące zacznie gęstnieć to jak gęsta będzie zależy od nas i tego jak mocno ją odparujemy. Jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy wodę jeśli zbyt rzadka odparowujemy ją na niewielki ogniu. No koniec zupę przyprawiamy pieprzem solą i sosem Worcestershire – jeśli go nie macie możecie użyć Maggi. Podajemy z bułką lub chlebem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz