Do klasycznego strogonowa mojej wersji jest daleko, chociaż jest równie dobra, jeśli nie lepsza ;) Idealne danie na zimowy leniwy dzień czy imprezę gdzie pije się dużo alkoholu. Taka ciepła, gęsta zupa postawi szybko na nogi i nasyci każdego głodomora. Polecam Wam ją gorąco.
Składniki na 6 porcji:
- 350 – 400 g polędwiczki wieprzowej
- 1 cebulka
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- nieduży kawałek selera
- 6 dużych pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sos Worcestershire
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
- woda
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i pokrojenia marchewki, pietruszki, selera i cebuli w drobną kostkę. Polędwiczkę wieprzową kroimy na plastry a następnie w paski (kawałki takiej wielkości aby już nie trzeba było ich kroić po ugotowaniu). Mięso doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące. Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, na którym rumienimy mięso. Przekładamy je do garnka. Na pozostałym tłuszczu rumienimy marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Warzywa przekładamy do garnka. Na koniec rumienimy pieczarki z łyżeczką masła i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przekładamy pieczarki do garnka.
Zawartość garnka zalewamy wodą tak aby przykryć składniki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, dwa rodzaje papryki, pieprz i trochę soli. Dusimy pod przykryciem 25 minut.
Mieszamy zawartość garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy kolejne 25 minut z lekko uchyloną pokrywką.
Zupa dzięki obtoczeniu mięsa w mące zacznie gęstnieć to jak gęsta będzie zależy od nas i tego jak mocno ją odparujemy. Jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy wodę jeśli zbyt rzadka odparowujemy ją na niewielki ogniu. No koniec zupę przyprawiamy pieprzem solą i sosem Worcestershire – jeśli go nie macie możecie użyć Maggi. Podajemy z bułką lub chlebem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz