To jeden z moich ulubionych deserów. Jest szybki i łatwy do przygotowania, a ładnie podany będzie wyglądał na skomplikowany. Idealnie nadaję się na upalny dzień i zawsze wszystkim smakuje.
Składniki na około 4 większe porcje:
- 250 ml mleka
- 250 ml słodkiej śmietanki (śmietana w kartoniku nie w plastikowym opakowaniu)
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- dwie łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Żelatynę mieszamy w małej misce z dwiema łyżkami gorącej wody.
Do małego garnka wlewamy śmietankę i mleko. Dodajemy cukier i gotujemy. Należy pilnować zawartości garnka ponieważ nie można jej doprowadzić do wrzenia. Kiedy całość będzie już prawie wrzała zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aby wszystko się idealnie połączyło.
Zawartość rondelka przelewamy do naczynek. Ja tym razem wykorzystałam szklaneczki :) Naczynka wstawiamy do lodówki na min. 4 godzin
Gotową Panna Cottę tuż przed podaniem polewamy sosem owocowym (przepis znajdziecie tu).
Smacznego !
Bardzo prosty, a jednocześnie elegancki :) Zawsze robi wrażenie na gościach :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuń