poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Śmietankowa Panna Cotta

To jeden z moich ulubionych deserów. Jest szybki i łatwy do przygotowania, a ładnie podany będzie wyglądał na skomplikowany. Idealnie nadaję się na upalny dzień i zawsze wszystkim smakuje.



Składniki na około 4 większe porcje:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml słodkiej śmietanki (śmietana w kartoniku nie w plastikowym opakowaniu)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • dwie łyżki gorącej wody
Przygotowanie:

Żelatynę mieszamy w małej misce z dwiema łyżkami gorącej wody.

Do małego garnka wlewamy śmietankę i mleko. Dodajemy cukier i gotujemy. Należy pilnować zawartości garnka ponieważ nie można jej doprowadzić do wrzenia. Kiedy całość będzie już prawie wrzała zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aby wszystko się idealnie połączyło. 

Zawartość rondelka przelewamy do naczynek. Ja tym razem wykorzystałam szklaneczki :) Naczynka wstawiamy do lodówki na min. 4 godzin

Gotową Panna Cottę tuż przed podaniem polewamy sosem owocowym (przepis znajdziecie tu).


Smacznego !

2 komentarze: