środa, 24 września 2014

Golonka pieczona w piwie

Przygotowanie golonki to długi proces. Nie wystarczy jej tylko wrzucić do piekarnika i upiec. Aby golonka była miękka i odchodziła od kości należy ją najpierw ugotować. W tym poście dowiecie się co należy zrobić aby golonka wyszła idealna.


Składniki do pierwszego etapu:
  • 2 golonki (może być mniej lub więcej)
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • woda
Przygotowanie:

Golonki myjemy, jeżeli są nie dokładnie oczyszczone i zostały na nich włoski należy je opalić. Przekładamy do garnka i dokładamy cebulę przekrojoną na 4 części, obrane ząbki czosnku, liści laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. 

Golonki zalewamy taką ilością wody, która je przykryje. Woda musi być mocno posolona, przed dolaniem do mięsa najlepiej jej spróbować. Garnek przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki.

Po tym czasie wyjmujemy mięso i przyprawy z garnka, a wodę wylewamy. Garnek z czystą posoloną wodą stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i przyprawy, a następnie gotujemy ok. 2 godzin. Małe golonki gotujemy 1,5 godziny a duże nawet 2,5 godziny.

Uwagi: 
  • Tak przygotowane golonki możemy upiec lub udusić w sosie. 
  • Ten moment będzie idealny aby mięso zamrozić. Warto przygotować więcej golonek i po prostu kiedy mamy na nie ochotę to upiec. 
  • Z wywaru po gotowaniu możecie zrobić zupy. Najlepiej zalewajkę, grochówkę czy inne zupy z dodatkiem mięsa. 
Składniki do pieczenia golonki:
  • 2 golonki
  • butelka dobrej jakości jasnego piwa
  • cebula
  • 3-4 duże ziemniaki
  • warzywa np. marchewka, papryka (opcjonalnie)
  • majeranek
  • miód
  • pieprz i sól
  • vegeta
Przygotowanie:

Do brytfanny wlewamy piwo i wkładamy golonki, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, dokładamy do mięsa. Pieczemy w 180 ºC przez godzinę. Po tym czasie do mięsa dokładamy obrane ziemniaki i inne warzywa. Wszystko posypujemy łyżeczką majeranku, a warzywa doprawiamy vegetą. 

Skórkę golonek smarujemy miodem, robimy tak trzy razy w czasie następnej godziny pieczenia. Skórka będzie miała ładny rumiany kolor a warzywa będą miękkie. Golonki podajemy z podsmażoną kapustą albo sałatką :)

Uwagi: 
  • Jeśli zobaczycie, że zostało zbyt mało płynu, możecie dolać wody w czasie pieczenia. 
  • Jeśli nie zjecie całego mięsa, możecie dodać je do zupy lub do tortilli. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz