środa, 25 czerwca 2014

Delikatne drobiowe kuleczki do rosołu

Takie kuleczki to ciekawy dodatek do rosołu zamiast makaronu. Osobiście bardzo nie lubię kiedy coś się marnuje dlatego często wymyślam różne potrawy, które można wykonać z mięsa pozostałego po gotowaniu bulionu.

Tym razem robiłam wywar drobiowy i postanowiłam zrobić bardzo delikatne „pulpeciki”. Myślę, że to ciekawy dodatek i polecam wam kiedyś coś takiego ugotować.




Składniki:
  • mięso po gotowaniu bulionu (w moim przypadku to ok. 350 g)
  • pół ugotowanej marchewki
  • pół ugotowanej cebuli
  • świeża nataka pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • parmezan
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Mięso, marchewkę i cebulę rozdrabniamy w malakserze a następnie przekładamy do miski. Siekamy garść pietruszki i dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dużą garścią parmezanu. Do pulpecików dodajemy ok. 2 łyżki bułki tartej i jajka. Całość dokładnie mieszamy, może się okazać że trzeba będzie dodać więcej bułki tartej.

Z mięsa formujemy kuleczki i gotujemy w osolonej wodzie. Kuleczki wrzucamy na wrzątek, pulpeciki powinny po jakimś czasie wypłynąć, gotujemy je jeszcze minutę i wyjmujemy. Ugotowane pulpeciki należy zjeść od razu więc jeśli wiemy że wszystkich nie zjemy lepiej odstawić je do lodówki i później ugotować albo zamrozić.


Smacznego :)

2 komentarze: