To ulubiony sos mojej mamy, która pomidorowych sosów do pizzy nie lubi. Pizzę z takim sosem zje zawsze, na taką ma ochotę bo takiej z pomidorami to nawet we Włoszech nie jada.
Sos jest bardzo kremowy i serowy. Ważne jest aby dobrze go doprawić i mocno posolić. Jeśli zostanie nam trochę sosu to możemy przerobić go na taki do makaronu:)
Składniki na 2 średnie pizze:
- 60 g gorgonzoli
- 1 łyżka śmietany 22 %
- 2 łyżki śmietany 10%
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki suszonej bazylii i/lub oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy ser i śmietanę. Całość rozgniatamy widelcem tak aby część sera połączyła się ze śmietaną, a część została w kawałkach. Do sosu dodajemy oliw z oliwek i przyprawy. Pamiętamy aby dobrze doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos rozsmarowujemy na pizzy dodajemy ulubione dodatki – moja mama wybiera różne rodzaje sera – i do piekarnika. Pyszna mocno serowa pizza gotowa :) A przepis na idealne ciasto do pizzy znajdziesz tu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz