poniedziałek, 8 września 2014

Kruche ciasto – krok po kroku i porady

Moim zdaniem jest to najłatwiejsze do zrobienia ciasto zaraz po pierogowym. Kruche ciasto robi się kilka minut albo sekund, jeśli użyjemy do tego robota kuchennego. Wykonane samodzielnie jest dużo tańsze od gotowego, a przecież możemy zrobić więcej i zamrozić na później.

Podam Wam dwa przepisy na słodkie i słone kruche ciasto. Zobaczycie, że to tylko kilka składników, które pozwalają na eksperymenty.

Uwagi i porady ogólne:
  • Ciasto kruche możemy mrozić przed upieczeniem. 
  • Pieczemy w 180 °C do uzyskania złotobrązowego koloru. 
  • Jeżeli robimy tartę i nie chcemy aby ciasto spłynęło z boków formy, najlepiej je zamrozić. Wykładamy formę ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalki na ok. 30 minut. Następnie pieczemy. 
  • Z resztek kruchego ciasta możemy robić ozdoby lub małe ciasteczka. 

Składniki na słodkie kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • jajko
  • dwie łyżki cukru pudru lub drobnego cukry do wypieków
Przygotowanie:

Wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę. Masło siekamy nożem z mąką aby uzyskać konsystencje mokrego piasku. Dodajemy cukier i jajko. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Uwagi:
  • Cukier możemy zastąpić kakao. 
  • Do ciasta możemy dodać np. cynamon 

Składniki na słone kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jako
  • sól i przyprawy
Przygotowanie: 

Wysypujemy mąkę na stolnicę i dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę. Masło siekamy nożem z mąką aby uzyskać konsystencje mokrego piasku. Dodajemy dużą szczyptę soli, przyprawy i jajko. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Uwagi:
  • Do słonego ciasta warto dodawać suszone zioła np. tymianek. 
  • Idealnie nadaje się do słonych tart.
  • Możemy z takiego ciasta zrobić paluszki do maczania w sosach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz