piątek, 5 września 2014

Chrupiące i smakowite placki ziemniaczane

Bardzo lubię placki ziemniaczane ale często, zdarza się że są twarde i gumowate. To dlatego, że dużo osób dodaje do nich zbyt dużo mąki. Ja dodaję jej bardzo mało albo wcale. Placki przygotowuję na kilka sposobów, które wam opiszę.

Przygotowanie placków różni się przede wszystkim grubością na jaką ścieramy ziemniaki. Klasyczne placki są ścierane na najdrobniejszych oczkach, aby całkowicie straciły strukturę (powstaje pure z surowych ziemniaków). Takie placki są idealne aby podać je z gulaszem – są miękkie i wchłaniają sos. Inny sposób na placki, to ścieranie ziemniaków na grubych oczkach. Placki zrobione w ten sposób będą bardzo chrupiące. Ja natomiast najczęściej robię placki gdzie 2/3 ziemniaków ścieram na drobno a 1/3 na grubszych oczkach. Pamiętajcie, że warto eksperymentować kiedy się gotuje :)


Składniki:
  • 7-8 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • opcjonalnie czosnek i cebula
  • sól i pieprz
  • mąka
  • olej
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub w robocie kuchennym. Masę solimy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie ziemniaki puszczą wodę którą należy odlać i odcisnąć z ziemniaków. 

Do masy dodajemy jajko pieprz i opcjonalnie startą cebulę i czosnek (jeżeli placki podaję z wyrazistym sosem to nie dodaję czosnku i cebuli). Całość doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i i zaczynamy smażyć.

Placki smażymy na rozgrzanej patelni, ze sporą ilością oleju. Najlepsze są świeże, a jeśli już je trzeba odgrzewać to nigdy w mikrofali. Lepiej to zrobić w piekarniku lub na patelni.

Uwagi: 
  • Do masy na placki możecie dodać przyprawy np. oregano, słodką paprykę 
  • Możecie zrobić bardzo małe placki i podać je na przyjęciu posmarowane np. pastą z pstrąga (przepis znajdziecie tu). 

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam, podane z wytrawnymi dodatkami oczywiście ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń