wtorek, 23 grudnia 2014

Delikatne kotlety z dorsza i ziemniaków

Pyszne, delikatne w smaku i mięciutkie. Na pewno przypadną do gustu dzieciom. Będą dobre na bardziej elegancką kolacje jeśli podamy je z sałatką i sosem tatarskim. Do tego białe wino i romantyczny posiłek gotowy. Piątkowy obiad czy Wigilijna uczta to również idealna okazja na ich przygotowanie. Są uniwersalne i wiele dodatków do nich będzie pasowało.


Składniki na ok. 12 kotlecików:
  • 400 g filetu z dorsza
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • parmezan
  • koperek
  • masło
  • śmietana 18%
  • imbir w proszku
  • Vegeta (naturalna, bez sztucznych dodatków)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania ziemniaków i marchwi. Warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy do miękkości.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, odlewamy wodę i do warzyw dodajemy pół łyżki masła i łyżkę śmietany. Wszystko rozgniatamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Rybę drobno siekamy nożem, jeśli są jakieś ości należy je wykroić. Przekładamy do miski, doprawiamy szczyptą imbiru, dużą szczyptą Vegety, solą i pieprzem. Kroimy koperek (dużą garść) i dorzucamy do ryby. Ścieramy drobno parmezan ok. 2 garści i mieszamy z ziemniakami.

Łączymy rybę i ziemniaki, dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 3 minuty z każdej strony (muszą się ładnie zrumienić). Kotleciki są delikatne i trzeba ostrożnie je przewracać, najlepiej płaską łopatką. 

Kotleciki można podgrzać po usmażeniu w piekarniku lub chwilę obsmażyć.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz