niedziela, 21 grudnia 2014

Tatar ze śledzia z ostrą nutą

Ciekawy pomysł na śledzia inaczej, niż w oleju z cebulką. Szybki i łatwy do przygotowania. Naprawdę smaczny i lekko pikantny dzięki papryczce pepereoni. Dla tych co lubią ostre potrawy polecam dodać habanero, a Ci co preferują łagodne smaki mogą zastąpić ostrą papryczkę, klasyczną czerwoną.


Składniki:
  • 2 opakowania po 275 g śledzia a'la Matjas w oleju (8 filetów)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 dużej papryczki peperoni
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • świeży koperek
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Śledzie opłukujemy z oleju (pół łyżki oleju zostawiamy), kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Cebulę i ogórki również siekamy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzia. Z papryczki wyjmujemy nasionka, drobno kroimy. Na koniec siekamy koperek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dolewamy odłożony wcześniej olej. Mieszamy dokładnie i układamy na listkach cykorii lub razowym chlebie. 

Ja lubię na wierzch tatra położyć trochę kwaśniej śmietany wymieszanej z koperkiem i sokiem z cytryny. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz