piątek, 13 lutego 2015

Jajecznica na grzance z pieczarkami, parmezanem i szynką

Jajecznica też może być wykwintna i ciekawa – wszystko zależy od podania. Pełnoziarnista grzanka, maślana jajecznica, chrupiący chips z szynki parmeńskiej, parmezan i pieczarki. Do tego trochę pomidorków i bazylii. Idealne śniadanie po romantycznej walentynkowej nocy lub na rodzinne śniadanie z teściami ;)



Składniki na 1 porcję:
  • 2 jajka
  • 3-4 pieczarek
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • pełnoziarnisty tost, bułka lub kromka chleba
  • plaster szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • parmezan
  • świeże listki bazylii
  • sól i pieprz
  • masło
  • olej
Przygotowanie:

Pomidorki i pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę masła i oleju – smażymy plaster szynki na rumiano i odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy pieczarki. Jeśli to konieczne dodajemy więcej oleju. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

W tosterze lub piekarniku rumienimy bułkę (połowę). W tym czasie robimy jajecznicę na maśle (przepis krok po kroku dla początkujących znajdziesz tu).

Bułkę smarujemy masłem, wykładamy na nią jajecznice, pieczarki i pomidorki. Posypujemy parmezanem i porwaną bazylią. Kładziemy chips z szynki, a na koniec możemy dodać trochę pieprzu.

Do tego herbata z cytryną, sok z pomarańczy lub bardziej romantycznie - kieliszek szampana :)


Smacznego!

1 komentarz:

  1. (Nie)zwykła jajecznica :)
    Świetna alternatywa dla normalnej !
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń