piątek, 20 lutego 2015

Grillowana cukinia na kanapki

Taką cukinię bardzo łatwo jest przygotować. Świetnie nadaje się na kanapki jak i jako dodatek do sałatki czy dania głównego. Podaje się ją na zimno i tak samo można przygotować np. bakłażana.


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • garść świeżych listków bazylii
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Cukinię myjemy i kroimy w plastry (jakie chcecie). Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy pokrojoną cukinię. Grillujemy z każdej strony po kilka minut – do momentu, aż lekko zmięknie.

W tym czasie przeciskamy przez praskę czosnek, zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek rozcieramy w oliwie z solą – tak żeby bardziej rozprowadzić smak.

Cukinię przekładamy do pojemnika (plastikowego, szklanego) warstwami. Każdą warstwę polewamy oliwą z czosnkiem i posypujemy porwanymi listkami bazylii. Odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na godzinę do lodówki.

Cukinię możemy podać jako dodatek do kolacji – świetnie pasuje do bagietki, serów i wina.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. ooo ale bym taką pyszność zjadła .. już mi się marzy sezon grillowy i cukinia :D

    OdpowiedzUsuń