niedziela, 22 marca 2015

Tarta serowa z jabłkami

Zainspirowana wiosną i konkursem organizowanym przez Delectę postanowiłam coś upiec. Padło na eksperyment sernikowy. A co powstało? Tarta serowa z jabłkami. Wyszła naprawdę smaczna. Ja do masy serowej dodałam tylko jedno opakowanie cukru waniliowego, jednak słodsza masa będzie dużo smaczniejsza. Cukier ograniczam ze względu na lato, które zbliża się wielkimi krokami jednak Was do tego nie zmuszam :)


Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Zimne masło siekamy z mąką, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto nabierze konsystencji kruszonki wbijamy do niego jajko i dodajemy śmietanę. Całość szybko wyrabiamy. Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyłożyć nim tortownicę – spód i 1/2 wysokości boków. Spód nakłuwamy widelcem. 

Tortownicę wkładamy na minimum 15 minut do zamrażalnika – dzięki temu ciasto nie spłynie z boków formy. Pieczemy 15 minut w 180 °C - aż nabierze ładnego złotego koloru.


Składniki na masę serową:
  • 500 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego Delecta
  • 30 g cukru białego
  • 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego Delecta
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
  • 1 duże jabłko
  • pół łyżki masła
  • cukier puder, płatki migdałów i cynamon do posypania wierzchu

Przygotowanie:

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę ok. 5 minut. Wbijamy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy esencję waniliową i stopniowo dodajemy twaróg cały czas miksując. Na koniec dodajemy budyń w proszku. Mieszamy dokładnie i wylewamy na upieczone kruche ciasto.

Jabłko kroimy w cienkie pół plasterki i układamy na masie serowej. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i płatkami migdałów. Pieczemy w 130 °C z termoobiegiem przez 45 minut. Po tym czasie ustawiamy górny grill i przypiekamy jabłka przez kilka minut (pilnujemy żeby nie spalić jabłek).

Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Tartę podajemy posypaną cukrem pudrem i cynamonem. 


Wielkanocne wypieki z Delectą

Smacznego :)

1 komentarz: