poniedziałek, 16 marca 2015

Pizza Bianca z mascarpone, parmezanem i pieczarkami

Czyli pizza biała – klasycznie bez sosu chociaż czasem tak nazywa się pizzę z sosem śmietanowym czy czosnkowym ale to u nas w Polsce. 

U mnie klasyczna wersja z oliwą z czosnkiem i bazylią. Do tego pyszne dodatki tym razem mascarpone, pieczarki i obowiązkowo parmezan. Taka pizza idealnie pasuje do ciekawej sałatki.


Składniki (ilość zależy od tego ile chcemy zrobić pizz):
  • porcja ciasta na pizzę (idealny przepis znajdziecie tu)
  • mascarpone
  • pieczarki
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • tarty parmezan
  • sól i pieprz
  • olej i masło do smażenia pieczarek
Przygotowanie:

Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy drobno posiekane listki bazylii i zalewamy oliwą ok. 3 łyżki. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Pieczarki kroimy na plasterki i rumienimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.

Cisto należy cienko rozwałkować. Smarujemy oliwą z czosnkiem, układamy pieczarki i dodajemy „kleksy” mascarpone. Całość posypujemy parmezanem i pieczemy. Piekarnik musu być mocno rozgrzany, ustawienia góra/dół na minimum 250 °C. W takiej temperaturze pizza będzie gotowa po ok. 5 minutach. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz