Typowy włoski dodatek do mięs – najlepiej pasuje do tych pieczonych z sosem. Często podaje się ją również jako dodatek do wędlin z pomidorowym sosem. Świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Moim zdaniem fajnie może zastąpić ziemniaki i urozmaicić obiad.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 250 g kaszki lub mąki kukurydzianej
- 1 l wody lub bulionu
- sól i pieprz
- parmezan lub inny ser o wyrazistym smaku
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Wodę należy posolić i zagotować. Kiedy będzie już wrzała, zmniejszamy ogień pod rondlem i energicznie mieszając dodajemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy 2-3 minuty, dodajemy masło i 3-4 garście parmezanu. Może być potrzebne więcej wody dla bardziej aksamitnej konsystencji. Całość doprawiamy pieprzem i jeśli jest to konieczne dosalamy.
Smacznego!
polentę jak dotąd jadłam tylko na słodko, ale chętnie spróbuję czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuńJa za to nie jadłam na słodko, więc też spróbuje :)
UsuńOglądając Masterchefa stwierdziłam, ze musze nauczyć się ją robic i dziś znalazłam pzrepis u Ciebie :) dzięki!
OdpowiedzUsuńtrzaskatrzaska.pl