sobota, 4 kwietnia 2015

Drożdżowa babka z rodzynkami

Ciasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych. Mi smakują te z użyciem świeżych drożdży ale z nimi nigdy nie wiadomo, czy ruszą się do pracy, czy jednak nie. Ważne żeby były świeże, a w lodówce nie mogą stać zbyt długo. Na szczęście można je zastąpić suszonymi.

Babkę przygotowuję na Wielkanoc ale można ją upiec każdego dnia i nie musi być pieczona w specjalnej formie. Możemy użyć w tym celu keksówki czy tortownicy.

Babka drożdżowa jest łatwa do zrobienia, a najwięcej czasu zajmuje wyrastanie. Samo przygotowanie to 10 minut. Jest świetna sama ale ja najbardziej lubię ukroić kawałek, posmarować masłem i polać miodem - pycha! :)


Składniki:
  • 320 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 50 g rodzynek (małych lub posiekanych)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej na rumie
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie roztopcie masło i podgrzejcie mleko (aby było letnie, zbyt ciepłe zabije drożdże).

Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże, łyżkę mąki i zalewamy połową mleka. Całość mieszamy i odstawimy na ok. 10 minut.

W robocie miksera ubijamy jajo i żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Zmieniamy mieszadło na hak i dodajemy mąkę, zaczyn, masło, esencję waniliową oraz resztę mleka – wyrabiamy, aż składniki się połączą. 

Rodzynki odsączamy na sitku, przekładamy na ręczniki papierowe i dokładnie osuszamy. Rodzynki należy obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wyrabiamy jeszcze całość 3-4 minuty. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do natłuszczonej masłem formy. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie. Musi wypełnić formę zajmie to od 30 do 60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 190 °C (bez termoobiegu), wstawiamy do niego babkę i pieczemy 20 minut. Po tym czasie przykrywamy wierzch folią aluminiową, obniżamy temperaturę do 170 °C i pieczemy kolejne 20 minut. 

Babkę wyjmujemy z formy kiedy ostygnie i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz