środa, 23 kwietnia 2014

Smakowity makaron w sosie śmietanowym z szynką i szpinakiem, posypany prażonymi migdałami

To jedno z tych dań, które robi się szybko i poprawia humor. Składniki do jego przygotowania zawsze mam w lodówce i często robię taki makaron kiedy nic już nie ma:)




Składniki:
  • porcja makaronu
  • dwie garści świeżego szpinaku ( lub mrożonego )
  • 2-3 plasterki szynki
  • trzy łyżki śmietany ( 18-22% )
  • czosnek
  • garść migdałów w płatkach
  • garść parmezanu
  • woda
  • oliwa
Przygotowanie:

Zaczynamy od zagotowania dobrze posolonej wody. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. W tym czasie, kroimy szynkę w kostkę, obieramy czosnek i podgrzewamy oliwę na patelni. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szynkę i szpinak – smażymy. Kiedy szynka lekko się zrumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 

W szklance mieszamy 3 łyżki śmietany z 4 łyżkami wody, dużą ilością soli i pieprzu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dolewamy śmietanę i dorzucamy ser.

Na małej, suchej patelni prażymy migdały ( na brązowy kolor ).

Ugotowany makaron i łyżkę, dwie wody po jego gotowaniu, dodajemy do sosu. Patelnię stawiamy na ogień ( na ok. 30 sekund ) aby makaron dobrze pokrył się ciepłym sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy serem oraz migdałami. I już możemy się zajadać :)



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepis na makaron z prażonymi migdałami jest wyśmienity, goście byli zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń