To jedno z tych dań, które robi się szybko i poprawia humor. Składniki do jego przygotowania zawsze mam w lodówce i często robię taki makaron kiedy nic już nie ma:)
Składniki:
- porcja makaronu
- dwie garści świeżego szpinaku ( lub mrożonego )
- 2-3 plasterki szynki
- trzy łyżki śmietany ( 18-22% )
- czosnek
- garść migdałów w płatkach
- garść parmezanu
- woda
- oliwa
Przygotowanie:
Zaczynamy od zagotowania dobrze posolonej wody. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. W tym czasie, kroimy szynkę w kostkę, obieramy czosnek i podgrzewamy oliwę na patelni.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szynkę i szpinak – smażymy. Kiedy szynka lekko się zrumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
W szklance mieszamy 3 łyżki śmietany z 4 łyżkami wody, dużą ilością soli i pieprzu. Zdejmujemy patelnię z ognia, dolewamy śmietanę i dorzucamy ser.
Na małej, suchej patelni prażymy migdały ( na brązowy kolor ).
Ugotowany makaron i łyżkę, dwie wody po jego gotowaniu, dodajemy do sosu. Patelnię stawiamy na ogień ( na ok. 30 sekund ) aby makaron dobrze pokrył się ciepłym sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy serem oraz migdałami. I już możemy się zajadać :)
Smacznego!
Przepis na makaron z prażonymi migdałami jest wyśmienity, goście byli zachwyceni!
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuń