poniedziałek, 11 maja 2015

Tarta migdałowa na kruchym spodzie z truskawkami, gruszką i glazurą brzoskwiniową

Taka tarta to dobry sposób na eksperymenty. Można dodawać do niej różne owoce, przyprawy (cynamon, wanilię) i zmienić klasyczny kruchy spód na orkiszowy. Można też zrobić bezglutenową wersję – pomijamy mąkę w masie migdałowej, a spód robimy ze specjalnej mieszanki.

Tarta jest smaczna, a dla miłośników migdałów - idealna, ponieważ ich aromat jest mocno wyczuwalny. 

Składniki:
  • porcja kruchego ciasta (przepis znajdziesz tu)
  • 140 g mielonych migdałów
  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 dojrzała gruszka
  • 5-6 truskawek
  • 1 łyżka konfitury brzoskwiniowej

Przygotowanie:

Formę na tartę lub tortownicę wykładamy kruchym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. Kiedy ciasto zrobi się twarde wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (aż się ładnie zrumieni) w 180 °C.

W tym czasie należy obrać gruszkę, przekroić na pół i każdą połówkę pokroić w plastry. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. 

Następnie przygotowujemy masę migdałową. Do miski przekładamy miękkie masło, cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka - cały czas miksując. Do masy dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier cynamonowy. Na koniec dodajemy mielone migdały i mąkę. 

Na upieczonym spodzie układamy owoce, zalewamy masą migdałową i pieczemy przez 40 minut w 160 °C.

Na koniec na małej patelni czy w rondelku rozpuszczamy konfiturę brzoskwiniową i smarujemy nią wierzch upieczonej tarty.


Smacznego :)

1 komentarz: