Taka tarta to dobry sposób na eksperymenty. Można dodawać do niej różne owoce, przyprawy (cynamon, wanilię) i zmienić klasyczny kruchy spód na orkiszowy. Można też zrobić bezglutenową wersję – pomijamy mąkę w masie migdałowej, a spód robimy ze specjalnej mieszanki.
Tarta jest smaczna, a dla miłośników migdałów - idealna, ponieważ ich aromat jest mocno wyczuwalny.
Składniki:
- porcja kruchego ciasta (przepis znajdziesz tu)
- 140 g mielonych migdałów
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 dojrzała gruszka
- 5-6 truskawek
- 1 łyżka konfitury brzoskwiniowej
Przygotowanie:
Formę na tartę lub tortownicę wykładamy kruchym ciastem. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut. Kiedy ciasto zrobi się twarde wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (aż się ładnie zrumieni) w 180 °C.
W tym czasie należy obrać gruszkę, przekroić na pół i każdą połówkę pokroić w plastry. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Następnie przygotowujemy masę migdałową. Do miski przekładamy miękkie masło, cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka - cały czas miksując. Do masy dodajemy sól, proszek do pieczenia i cukier cynamonowy. Na koniec dodajemy mielone migdały i mąkę.
Na upieczonym spodzie układamy owoce, zalewamy masą migdałową i pieczemy przez 40 minut w 160 °C.
Na koniec na małej patelni czy w rondelku rozpuszczamy konfiturę brzoskwiniową i smarujemy nią wierzch upieczonej tarty.
Smacznego :)
Mniam, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń