Od dawna ciekawił mnie budyń jaglany, lecz długo go nie robiłam. W większości przepisów jest robiony z mleczkiem kokosowym i bananem, a przyznam szczerze, że połączenie tego czego nie lubię w jednym deserze to jakiś koszmar. Zrezygnowałam więc z banana i kokosa, a budyń wyszedł pyszny. Jest mocno waniliowy i mleczy – jak klasyczny lecz z posmakiem kaszy jaglanej. Jeżeli zmniejszymy ilość cukru i użyjemy mleka 0,5% będzie to świetny deser podczas diety.
Mamy teraz sezon na rabarbar więc budyń połączyłam z duszonym i cynamonowym rabarbarem – połączenie genialne. A wisienką na torcie są prażone płatki migdałów. Koniecznie musicie tego spróbować.
Składniki na 4 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej
- 225 ml mleka
- 1/3 laski wanilii
- 3-5 łyżeczek cukru – jak lubicie, ja dodałam 5
- sól
- woda
Na rabarbar:
- 400-450 g rabarbaru
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. W tym czasie 1/3 laski wanilii przekrajamy wzdłuż, zeskrobujemy nożem nasionka i przekładamy do garnuszka. Wanilię zalewamy mlekiem dodajemy cukier i podgrzewamy.
Ugotowaną kaszę odcedzamy, zalewamy ciepłym mlekiem które, przelewamy przez sitko aby wyłapać laskę wanilii. Całość blendujemy na gładki budyń i przelewamy do miseczek.
Podczas gotowania kaszy przygotuj rabarbar. Łodygi myjemy, obieramy i kroimy na kawałki ok 1.5-2 cm. Przekładamy do garnka dodajemy cukier, cukier cynamonowy i wodę. Stawiamy na ogień i dusimy mieszając co jakiś czas. Rabarbar jest gotowy kiedy będzie miękki część się rozpadnie a z wody i cukru powstanie syrop. Czyli mniej więcej po 10 minutach. Rabarbar nakładamy na budyń.
Na koniec warto uprażyć na patelni płatki migdałów którymi posypiemy gotowy budyń.
Bardzo lubię śniadanie tego typu. Fajny pomysł z dodatkiem rabarbaru :)
OdpowiedzUsuń