poniedziałek, 25 maja 2015

Waniliowy budyń jaglany z duszonym rabarbarem

Od dawna ciekawił mnie budyń jaglany, lecz długo go nie robiłam. W większości przepisów jest robiony z mleczkiem kokosowym i bananem, a przyznam szczerze, że połączenie tego czego nie lubię w jednym deserze to jakiś koszmar. Zrezygnowałam więc z banana i kokosa, a budyń wyszedł pyszny. Jest mocno waniliowy i mleczy – jak klasyczny lecz z posmakiem kaszy jaglanej. Jeżeli zmniejszymy ilość cukru i użyjemy mleka 0,5% będzie to świetny deser podczas diety.

Mamy teraz sezon na rabarbar więc budyń połączyłam z duszonym i cynamonowym rabarbarem – połączenie genialne. A wisienką na torcie są prażone płatki migdałów. Koniecznie musicie tego spróbować.


Składniki na 4 porcje:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 225 ml mleka
  • 1/3 laski wanilii
  • 3-5 łyżeczek cukru – jak lubicie, ja dodałam 5
  • sól
  • woda
Na rabarbar:
  • 400-450 g rabarbaru
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. W tym czasie 1/3 laski wanilii przekrajamy wzdłuż, zeskrobujemy nożem nasionka i przekładamy do garnuszka. Wanilię zalewamy mlekiem dodajemy cukier i podgrzewamy.

Ugotowaną kaszę odcedzamy, zalewamy ciepłym mlekiem które, przelewamy przez sitko aby wyłapać laskę wanilii. Całość blendujemy na gładki budyń i przelewamy do miseczek.

Podczas gotowania kaszy przygotuj rabarbar. Łodygi myjemy, obieramy i kroimy na kawałki ok 1.5-2 cm. Przekładamy do garnka dodajemy cukier, cukier cynamonowy i wodę. Stawiamy na ogień i dusimy mieszając co jakiś czas. Rabarbar jest gotowy kiedy będzie miękki część się rozpadnie a z wody i cukru powstanie syrop. Czyli mniej więcej po 10 minutach. Rabarbar nakładamy na budyń.

Na koniec warto uprażyć na patelni płatki migdałów którymi posypiemy gotowy budyń.



Smacznego!

Rabarbarowa rewolucja

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię śniadanie tego typu. Fajny pomysł z dodatkiem rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń