sobota, 20 czerwca 2015

Cynamonowy kompot z rabarbaru i truskawek

Bardzo lubię owocowe kompoty ale niestety często te podawane w barach mlecznych są robione z galaretek – a to już smaczne nie jest. A taki kompot to tak naprawdę prosta sprawa i prawie sam się robi :)

Dziś wersja z rabarbarem i truskawkami, na które mamy sezon, a do tego cynamon – przyśpiesza przemianę materii i jest pyszny.


Składniki:
  • 500 g rabarbaru
  • ok. 15 truskawek
  • pół kory cynamonu
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 2,5 l wody
Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Truskawki myjemy, a większe kroimy na pół. Owoce przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i dodajemy cynamon. Całość zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogień. Gotujemy 30 minut. 

Kompot dosładzamy jeśli to konieczne i przelewamy przez sito chyba, że lubicie kiedy pływają w nimi owoce. 


Podajemy schłodzony :)

2 komentarze:

  1. ale musi być orzeźwiający! muszę wypróbować połączenie truskawek, rabarbaru i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń