Bardzo lubię owocowe kompoty ale niestety często te podawane w barach mlecznych są robione z galaretek – a to już smaczne nie jest. A taki kompot to tak naprawdę prosta sprawa i prawie sam się robi :)
Dziś wersja z rabarbarem i truskawkami, na które mamy sezon, a do tego cynamon – przyśpiesza przemianę materii i jest pyszny.
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- ok. 15 truskawek
- pół kory cynamonu
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 2,5 l wody
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Truskawki myjemy, a większe kroimy na pół. Owoce przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i dodajemy cynamon. Całość zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogień. Gotujemy 30 minut.
Kompot dosładzamy jeśli to konieczne i przelewamy przez sito chyba, że lubicie kiedy pływają w nimi owoce.
Podajemy schłodzony :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńale musi być orzeźwiający! muszę wypróbować połączenie truskawek, rabarbaru i cynamonu :)
OdpowiedzUsuń