poniedziałek, 22 czerwca 2015

Rozmarynowy batat

Prosty dodatek do dań głównych lub przystawka na imprezie – takiego batata można podać z dipami. Smaczny i zdrowy, a dla wielu będzie to ciekawy i nowy smak. 
Dziś mam dla Was jeden z lepszych przepisów żeby komuś pierwszy raz podać to warzywo.


Składniki na 2 porcje:
  • 1 duży batat
  • 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Batata myjemy i kroimy na kawałki. Obtaczamy w oliwie rozmarynie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ząbek czosnku kroimy na pół, nie obieramy i dorzucamy do batata. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Jeśli mamy, dodajemy gałązkę rozmarynu i pieczemy w 180 °C przez ok. 40 minut.

Smacznego!

1 komentarz: