Prosty dodatek do dań głównych lub przystawka na imprezie – takiego batata można podać z dipami. Smaczny i zdrowy, a dla wielu będzie to ciekawy i nowy smak.
Dziś mam dla Was jeden z lepszych przepisów żeby komuś pierwszy raz podać to warzywo.
Składniki na 2 porcje:
- 1 duży batat
- 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- Dodatkowo gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Batata myjemy i kroimy na kawałki. Obtaczamy w oliwie rozmarynie i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ząbek czosnku kroimy na pół, nie obieramy i dorzucamy do batata. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Jeśli mamy, dodajemy gałązkę rozmarynu i pieczemy w 180 °C przez ok. 40 minut.
Smacznego!
świetne wykorzystanie batata!
OdpowiedzUsuń