Ten sernik jest rewelacyjny. Wszystkim smakuje i znika w zawrotnym tempie. Dzięki czekoladzie nigdy nie pęka i ma bardziej kremową konsystencję. Jego przygotowanie jest całkiem proste i nie zajmuje dużo czasu. Najwięcej czasu zajmuje studzenie sernika i to jest najtrudniejszy moment dla łasuchów. Sernik trzeba dobrze wystudzić i trzymać przez jakiś czas w lodówce.
Składniki na spód:
- 140 g kakaowych herbatników
- 50 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.
Herbatniki rozdrabniamy w mikserze na proszek (jak bułkę tartą) lub tłuczkiem. Mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja mokrego pisku. Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu
- 5 jajek
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy mleko. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
W mikserze ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku - tak aby połączyło się z masą. Następnie, powoli – łyżka po łyżce - dodajemy twaróg i przesiewamy oba rodzaje mąk oraz kakao. Na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy i wylewamy masę na spód z herbatników.
Piekarnik nagrzewamy do 140°C (termoobieg). Wstawiamy do niego sernik na półtorej godziny. W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie sernik wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy sernik wystygnie wstawiamy go na minimum godzinę do lodówki. Podajemy sam, z owocami lub z sosem owocowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz