czwartek, 22 października 2015

Sernik czekoladowy na kakaowym spodzie

Ten sernik jest rewelacyjny. Wszystkim smakuje i znika w zawrotnym tempie. Dzięki czekoladzie nigdy nie pęka i ma bardziej kremową konsystencję. Jego przygotowanie jest całkiem proste i nie zajmuje dużo czasu. Najwięcej czasu zajmuje studzenie sernika i to jest najtrudniejszy moment dla łasuchów. Sernik trzeba dobrze wystudzić i trzymać przez jakiś czas w lodówce.


Składniki na spód: 
  • 140 g kakaowych herbatników 
  • 50 g roztopionego masła 
Przygotowanie:

Wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.

Herbatniki rozdrabniamy w mikserze na proszek (jak bułkę tartą) lub tłuczkiem. Mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja mokrego pisku. Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 10 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.

Składniki na masę serową: 
  • 1 kg mielonego twarogu 
  • 5 jajek 
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 100 ml mleka 
  • 100 g miękkiego masła 
  • 4 łyżki drobnego cukru 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao 
Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy mleko. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

W mikserze ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku - tak aby połączyło się z masą. Następnie, powoli – łyżka po łyżce - dodajemy twaróg i przesiewamy oba rodzaje mąk oraz kakao. Na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy i wylewamy masę na spód z herbatników.

Piekarnik nagrzewamy do 140°C (termoobieg). Wstawiamy do niego sernik na półtorej godziny. W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie sernik wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy sernik wystygnie wstawiamy go na minimum godzinę do lodówki. Podajemy sam, z owocami lub z sosem owocowym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz