wtorek, 27 października 2015

Jogurtowe curry z dynią i kurczakiem

Do stworzenia tego przepisu zainspirował mnie konkurs, w którym zadaniem jest stworzenie niskotłuszczowego i smacznego dania z patelni. Kolejną inspiracją był sezon dyniowy i tak oto powstało to danie. 
Jest pyszne, zdrowe i aromatyczne. Oczywiście nie jest to oryginalne curry, a raczej moja wariacja na jego temat. Nie zmienia to jednak faktu, że posmakuje każdemu. Jogurt nadaje mu kremowej konsystencji, dynia słodkości a przyprawy orientalnego charakteru. Nikt się nie domyśli, że jest to danie dietetyczne :)


Składniki na dwie porcje:
  • ok. 300 g piersi z kurczaka
  • ok. 250 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę
  • 100 ml wody
  • 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego (można pominąć)
  • świeża natka pietruszki lub kolendry
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy solą, pieprzem oraz garam masalą.

Na patelni podgrzewamy olej (jeśli patelnia ma specjalną powłokę możemy pominąć ten etap lub jeszcze zmniejszyć jego ilość). Smażymy dynię, aż zacznie mięknąć (ok. 8 minut). Do dyni dodajemy cebulkę oraz kurczaka – smażymy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy curry, chilli oraz czosnek, a po minucie wlewamy wodę.

Całe danie dusimy ok. 5 minut. Kiedy dynia będzie już miękka dodajemy jogurt oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Curry podajemy z ryżem lub podpłomykiem i posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego!

Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl

Ambitnie i zdrowoSposób na dynię 2015


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz