poniedziałek, 19 października 2015

Szybka i prosta pasta jajeczna krok po kroku

Kolejny przepis z cyklu gotowanie dla początkujących. Tym razem padło na moją ulubioną pastę jajeczną. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu i jest banalnie proste. Jeszcze ciepła na niedzielnym śniadaniu zawsze znika w ekspresowym tempie. 

Przepis jest na pastę z 3 jajek ale zawsze możemy zrobić ją z większej ilości. Należy wtedy zwiększyć ilość majonezu. Do pasty możemy dodać też musztardę, posiekany szczypiorek czy rzodkiewkę. Wszystko zależy od Was. 


Składniki:
  • 3 jajka
  • półtorej łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz

potrzebny będzie też garnek, miseczka i widelec


Przygotowanie:

1. i 2. Jajka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy letnią wodą i dodajemy pół łyżeczki soli. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10 minut (gotujemy 5 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć).


3. Zdejmujemy garnek z ognia, wylewamy gorącą wodę i kilka razy przelewamy jajka zimną wodą. Jajka obieramy ze skorupki.


4. i 5. Obrane jajka przekładamy do miseczki i solimy (szczypta soli, później możemy dosolić pastę).



6. Jajka rozgniatamy widelcem przez minutę lub dwie. Ważne aby robić to kiedy jajka są jeszcze ciepłe, ponieważ wtedy łatwo je rozgnieść.


7. i 8. w połowie rozgniatania dodajemy do jajek świeżo mielony pieprz oraz majonez. Ugniatamy dalej. Ja lubię kiedy w paście są większe kawałki jajka ale można ją dłużej wyrabiać aby była bardziej rozdrobniona. 




Pasta jest gotowa zajmuje to 15 minut, z czego faktycznie coś się robi przez ostanie 5 minut. Prosto i smacznie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz