niedziela, 17 kwietnia 2016

Dwusmakowa babka piaskowa

Babki kojarzą się nam głównie z Wielkanocą i to właśnie wtedy pojawia się ogromna ilość przepisów na ten smakołyk. Ja najchętniej jadłabym je przez cały rok. A Wy?

Na blogu jest już przepis na tradycyjną babkę drożdżową, która podbije nie jedno serce. Tym razem chcę Wam podać przepis na babkę piaskową. Jest ona bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu chociaż trzeba ubrudzić trzy miski, co nie każdemu się spodoba, ale efekt końcowy jest wart trochę dłuższego zmywania naczyń po przygotowaniu tej babki :)


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
(Szklanka 250 ml)

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę mikserem. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. 

Miksując masę maślaną, dodajemy powoli utarte żółtka. Do połączonych składników dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia a następnie całość delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.

Blaszkę na babkę należy posmarować masłem i obsypać mąką. Do tak przygotowanej blachy przekładamy połowę ciasta. Drugą połowę łączymy z kakao i wykładamy do blachy.

Babkę pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 175 ° C. Wystudzoną babkę posypuję cukrem pudrem i zajadam :)


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń