wtorek, 11 lutego 2014

Krem z cukinii

Uwielbiam krem z cukinii. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze mam wrażenie, że jem coś zdrowego i niskokalorycznego. Jest bardzo łatwy do zrobienia dlatego kupujcie cukinie i gotujcie :)




Składniki na ok. 5 porcji:
  • 2 zielone cukinie 
  • 5 średniej wielkości ziemniaków 
  • 1 mała marchewka 
  • 1 mała pietruszka 
  • 1,5 litra domowego bulionu ( może być woda i bulionetka ) 
  • sól i pieprz 
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • magi lub vegeta 
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki kurkumy ( dla ładnego koloru ) 
  • natka pietruszki 
  • feta 

Przygotowanie:

Obieramy marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy. W tym czasie kroimy cukinie na pół i w talarki. Dorzucamy do reszty warzyw i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

Kiedy warzywa są miękkie miksujemy wszystko przy pomocy blendera na krem. Możemy powstałą zupę przetrzeć przez sito alby była idealnie gładka, ja jednak lubię taką konsystencję gdzie czuć drobinki warzyw ( i nie muszę potem myć sitka ).

Stawiamy garnek z powrotem na ogień doprawiamy do smaku przyprawami. Próbujemy cały czas aby kontrolować smak. Dla osób które lubią ciekawe smaki proponuję dodać do zupy sproszkowane curry lub ostre chili. 

Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta należy dolać wody. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę i poszatkowaną natkę pietruszki. Zupę można jeść samą lub z chrupiącymi grzankami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz