Składniki na pesto:
Przepis z książki Jamiego Olivera „ Włoska wyprawa Jamiego”. Oczywiście można użyć gotowego pesto kupionego w sklepie (jak nie mam czasu to zawsze tak robię) :-)
- 1 garść orzeszków piniowych
- 1/2 ząbka czosnku, obranego i posiekanego
- sól i pieprz
- 3 duże garście posiekanych listków świeżej bazylii
- 1 duża garść świeżo startego parmezanu
- oliwa
Do miksera dodajemy wszystkie składniki, miksujemy na pastę i dolewamy powoli oliwę tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Pesto powinno być gęstości śmietany, jednak konsystencja zależy od naszych upodobań.
Składniki na grillowaną pierś z kurczaka:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- łyżka oliwy
- pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki w proszku i curry
- sól i pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny
Pierś z kurczaka dzielimy na duże kawałki i wrzucamy do miski. Mieszamy kurczaka ze wszystkimi składnikami i odstawiamy na przynajmniej 10 minut aby kurczak nabrał więcej smaku.
Kurczaka przyrządzamy na patelni grillowej – w zależności od grubości kawałków grillujemy ok. 5 -10 minut.
Składniki na 1 porcję makaronu:
- 120 g makaronu ( wedle upodobań )
- dwie łyżeczki pesto
- łyżeczka oliwy
- starty parmezan do posypania
- pokruszony ser kozi ( najlepiej rolada kozia, może też być feta )
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy kiedy jest al dente i mieszamy z pesto i oliwą. Przekładamy na talerz, posypujemy serami i podajemy z wcześniej przygotowaną piersią z kurczaka.
Taki makaron świetnie smakuje również gdy posypiemy go prażonymi płatkami migdałów.
Przepis jest długi jednak wykonanie całego dania zajmuje mniej niż 25 minut. Dlatego nie zwlekajcie i gotujcie :-)
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz