poniedziałek, 4 stycznia 2016

Cepeliny litewskie

Uwielbiam wszelkie dania z ziemniaków. Smażone jak placki ziemniaczane czy gotowane jak pyzy, kartacze, kopytka i cepeliny - a podane ze skwarkami są genialne. Ciasto na cepeliny robi się z surowych i gotowanych ziemniaków a farsz to surowe mięso i cebulka. Wszystko gotujemy w osolonej wodzie, aż farsz dojdzie.

Warto chwilę poczekać, pogotować i posklejać bo efekt jest znakomity :)



Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa wołowo - wieprzowego lub wołowego 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 podsmażona cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyrabiamy w misce do połączenia się w jednolitą masę. Warto spróbować odrobinę farszu i doprawić do smaku odpowiednią ilością soli.

Składniki na cisto:
  • 750 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 750 g startych na drobnych oczkach surowych ziemniaków (wraz ze skrobią, która zostanie z odsączenia)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i wyrabiamy. Ciasto będzie lekko klejące jednak jeśli klei się za bardzo dodajcie więcej mąki. Ilość mąki zależy od tego jakich użyjecie ziemniaków, czy będą one dobrze odsączone i jakiej wielkości będą jajka. 

Dużą łyżkę ciasta wykładamy na podsypaną mąka stolnicę lub deskę. Wyrabiamy z mąką, formujemy okrągły placek i na jego środek nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy cisto jak pieróg i podsypując mąką formujemy owalny kształt. 

Tak przygotowane cepeliny gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku około 10 minut. Warto najpierw ugotować jedną sztukę aby sprawdzić czy nie trzeba doprawić farszu a do ciasta dodać więcej mąki. 

Cepeliny podaję ze smalczykiem ze skwarkami. Smacznego!


Do tego przepisu przygotowałam również filmik, zapraszam do oglądania :)

3 komentarze:

  1. prawdziwe cepeliny robi się wyłącznie z ziemniaków, żadnej mąkki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, tradycyjny przepis to tylko surowe i gotowane ziemniaki. Jednak z cepelinami jest tak jak z innymi tego typu potrawami - co gospodyni to inny przepis:)
      Powodem, dla którego ja dodaję mąkę jest to, że niestety bardzo ciężko jest znaleźć bardzo mączyste ziemniaki. Jeżeli ziemniaki nie będą mączyste masa się nie sklei i wtedy konieczne jest dodanie mąki. Dla tych, którzy mają dobrej jakości ziemniaki polecam spróbować tradycyjnego przepisu :)

      Pozdrawiam
      Magda :)

      Usuń
  2. Wygladaja smakowicie i napewno zrobie, bo moj maz uwielbia takie ziemniaczane lakocie...dziekuje za przepis i wszystkim zycze smacznego...

    OdpowiedzUsuń