wtorek, 11 marca 2014

Krem z marchwi.

Dziś miałam ochotę na coś zdrowego i niskokalorycznego – w końcu zbliża się lato :) Zupy kremy powodują, że nie mam wyrzutów sumienia, kiedy później na deser zjadam duży kawałek ciasta. Muszę się nauczyć, że dieta tak nie działa :P Krem z marchwi ma delikatny słodki smak, który osobiście bardzo lubię. Jeszcze lepiej smakuje kiedy zaostrzymy go ostrą papryk lub chilli.




Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg marchwi
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 ml bulionu ( lub wody i pół kostki rosołowej )
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • świeża zielona pietruszka
  • serek feta
  • sól i pieprz
  • maggi
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki i marchew, kroimy – ziemniaki w dużą kostkę, a marchew na pół plastry o grubości ok 1 cm. Czosnek obieramy i przekrajamy na pół. 

Kiedy bulion jest gorący wrzucamy do niego warzywa, czosnek,liść laurowy i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Czas gotowania zależy od grubości warzyw, dlatego raz na jakiś czas sprawdzamy stopień ugotowania warzyw. 

Po ugotowaniu całość miksujemy przy pomocy blendera na gładki krem. Koniecznie usuwamy z garnka liść laurowy przed zmiksowaniem. Teraz możemy zacząć doprawiać – dodajemy słodką paprykę, ostrą paprykę, maggi, sól i pieprz. Cały czas próbujemy krem aby upewnić się, że jest dobrze doprawiony. Jeżeli krem jest zbyt gęsty, dolewamy do niego wody.

Krem nalewamy do miseczek, posypujemy fetą i świeżą zieloną pietruszką. 

Porady:

Krem świetnie smakuje posypany prażonymi płatkami migdałów lub podany z czosnkową bagietką.

Dla miłośników wyraźnych smaków polecam dodać do kremu łyżeczkę curry lub startą skórkę z cytryny.

1 komentarz: