wtorek, 1 kwietnia 2014

Pyszna, domowa zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa smakuje mi tylko z tego przepisu. Przepis mam od mojej mamy, która robi najlepsze zupy :) Taka ogórkowa jest naprawdę pyszna i zasmakuje każdemu.


Składniki:
  • 5 ogórków kiszonych
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 litr bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany 18% lub 22%
  • 1/2 łyżki masła

Przygotowanie:

W jednym garnku zagotowujemy wodę na ziemniaki do zupy, w drugim większym garnku zagotowujemy bulion.

Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, na którym dusimy ogórki przez 5 – 10 minut. Całość przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy przez 10 minut. 

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będą miękkie (ale tak aby były zwarte i zatrzymały kształt). Następnie odcedzamy je z wody i przekładamy do garnka z gotującymi się ogórkami. W przypadku zupy ogórkowej ziemniaki gotujemy osobno, ponieważ kwas z ogórków powoduje, że nie możliwe jest ich ugotowanie i zawsze będą twarde.

W kubku mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy, a następnie dolewamy do garnka. Teraz wystarczy doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Do ogórkowej lubię dodać trochę marchewki z bulionu. Można też posypać ją pietruszką lub koperkiem :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz