Zupa ogórkowa smakuje mi tylko z tego przepisu. Przepis mam od mojej mamy, która robi najlepsze zupy :) Taka ogórkowa jest naprawdę pyszna i zasmakuje każdemu.
- 5 ogórków kiszonych
- 5-6 ziemniaków
- 1 litr bulionu lub wody
- sól i pieprz
- 3-4 łyżki śmietany 18% lub 22%
- 1/2 łyżki masła
Przygotowanie:
W jednym garnku zagotowujemy wodę na ziemniaki do zupy, w drugim większym garnku zagotowujemy bulion.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło, na którym dusimy ogórki przez 5 – 10 minut. Całość przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy przez 10 minut.
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będą miękkie (ale tak aby były zwarte i zatrzymały kształt). Następnie odcedzamy je z wody i przekładamy do garnka z gotującymi się ogórkami. W przypadku zupy ogórkowej ziemniaki gotujemy osobno, ponieważ kwas z ogórków powoduje, że nie możliwe jest ich ugotowanie i zawsze będą twarde.
W kubku mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy, a następnie dolewamy do garnka. Teraz wystarczy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do ogórkowej lubię dodać trochę marchewki z bulionu. Można też posypać ją pietruszką lub koperkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz