Kiedy organizujemy imprezę potrzebne są łatwe i szybkie w przygotowaniu potrawy. Możemy zamówić pizzę, ale to nie to samo co własnoręcznie przygotowane potrawy. Proponuję więc coś łatwego i ciekawszego niż kanapki :)
Składniki:
- 150 g kaszki kuskus
- 200 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo – wieprzowego, ale może być inne)
- 1 mała cukinia
- pół czerwonej papryki
- ostra papryka w proszku
- suszone oregano
- sól i pieprz
- vegeta
- sezam biały
- pietruszka
- olej
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy kaszkę kuskus, posypujemy jedną łyżeczką vegety i zalewamy wrzącą wodą - tak aby sięgała 1 cm nad powierzchnię kaszy. Miskę przykrywamy folią spożywczą. Gotowa kaszka kuskus powinna wchłonąć całą wodę i podwoić obiętość.
Cukinię kroimy na pół plastry, a paprykę w ok. 1 centymetrową kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy warzywa oraz mięso. Całość smażymy tak oby mięso się zrumieniło, a cukinia zmiękła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką.
Kuskus mieszamy widelcem i dodajemy usmażone warzywa i mięso.
Na koniec, na suchej patelni prażymy sezam ( tak aby miał jasno brązowy kolor ) i razem z posiekaną pietruszką dodajemy na kaszki.
Sałatkę możemy podawać na ciepło i na zimo :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz